Tudjuk, mit rendelt az internetről tavaly nyáron! Na jó, azt nem. De azt igen, hogy mennyit költött!

Az e-kereskedelem úgy megugrott Romániában a pandémia miatt, hogy el sem tudjuk képzelni azt a sok pénzt.

Hirdetés

Nem kevesebb mint 5,6 milliárd eurót vertünk el tavaly online vásárlásokra, 30%-kal többet, mint 2019-ben, amikor még „csak” 4,3 milliárd euróra rúgott ez az összeg. Méghogy nincs pénz…

A romániai online boltokat tömörítő szövetség (ARMO) szerint ez még az előzetes várakozásokhoz képest is 500 millióval nagyobb bevételt jelent, kijelenthető tehát, hogy a sok nagy vesztes mellett az e-kereskedelem lett a pandémia egyik igazi nyertese.

Ez az összeg ráadásul csak az online vásárolt fizikai termékekből folyt be,

nem tartalmazza például a közüzemi számlák interneten történő kifizetését, a digitális tartalmak megvásárlását vagy a repjegyek és szállodák online foglalását, esetleg a kiállításokra, kulturális eseményekre szóló jegyek beszerzését (utóbbi kategóriákban amúgy is hatalmas a visszaesés a járvány következtében).

Nem véletlen, hogy Románia azon EU-s országok sorába illeszkedik, ahol az utóbbi években a leginkább nő az online piac forgalma.

Számoljunk egy kicsit fejben: az 5,6 milliárdos éves forgalom azt jelenti, hogy

a romániai polgárok tavaly kábé 15 millió eurót vertek el naponta az interneten

(2019-ben a napi bevétel 12 millió euró körül volt a szektorban).

Hirdetés

Az ARMO képviselői arra következtetnek, hogy sokan éppen a járvány és a társadalmi távolságtartás hatására küzdötték le a félelmeiket az e-kereskedelemmel kapcsolatban, és rájöttek, hogy az egész nagyon egyszerű. Az online kereskedelem lehetőségével ráadásul egyre több kiskereskedő is él, így egészítve ki a forgalmukat.

A fellendülés aligha fog megtorpanni a közeljövőben,

2021-ben például a becslések szerint már legalább 6,5 milliárd euró lesz az e-kereskedelem bevétele.

2020-nál maradva az összegzésből az is kiderül, hogy a romániaiak körülbelül 85%-a használja valamilyen formában az internetet, és ebből 45% legalább egy dolgot rendelt az internetről tavaly. Ezzel egyelőre a sor végén vagyunk (csak Bulgária van utánunk), de éppen ezzel magyarázható, hogy nálunk ilyen látványosan fejlődik ez az ágazat, ellentétben például a listát vezető Hollandiával, ahol az internetezők 91%-a vásárol online, így ott már lassan plafonizálódott a dolog.

A legtöbben egyébként ruházati cikkeket (64%), ételt (29%), bútort (28%), kozmetikumokat (27%), könyveket, újságokat (27%), valamint számítástechnikai eszközöket (26%) rendeltek online 2020-ban európai szinten.

Hirdetés