Tudja, hogy miért nem pusztán egyéni döntés kérdése az oltakozás? A válasz egy szám

Azt már eddig is tudni lehetett, hogy a delta variáns sokkal fertőzőbb, mint az eredeti koronavírus. De azt nem hittük volna, hogy ennyivel.

Hirdetés

Hogy mennyivel fertőzőbb az indiai eredetű delta vírusvariáns – amely már Romániában is dominánssá vált – az eredeti koronavírusnál?

Körülbelül 1500-szor.

Míg ugyanis a korábbi vírus esetében egyetlen fertőzöttől kiindulva mintegy 2 hónap alatt körülbelül 256 új esetet generált a járvány, addig a delta variáns esetében ez a szám már 390 000. Igen jól olvasta: egyetlen fertőzött 390 ezer új megbetegedést okozhat a deltás járványlavinában, és mindehhez csupán 2 hónapra van szükség. Mármint egy olyan társadalomban, ahol az oltottsági arány nevetségesen alacsony, a járvány megelőzését célzó járványszabályokra meg ügyet sem vetnek az emberek –

vagyis például Romániában.

Mindezt Valeriu Gheorghiță, az oltási kampány koordinátora mondta el kedden a sajtónak.

Ez pedig megmagyarázza azt is, miért emelkednek ilyen rohamosan a járványszámok a 4. hullámban, hiszen míg a múlt héten 3000 alatt volt például a napi esetszám, addig kedden már majdnem 4000 új fertőzöttet regisztráltak. Ebből tisztán látszik, hogy Gheorghiță korábbi figyelmeztetése is bejött: a járványszámok exponenciálisan növekednek – csak éppen gyorsabban, mint azt a szakemberek korábban várták volna.

Az a 390 ezres szám pedig azt is megmutatja, hogy az oltásellenesek gyakorta hangoztatott érve – miszerint a saját egészségükről nekik maguknak kell dönteniük, és ehhez márpedig senkinek semmi köze – nem éppen helytálló.

Egy járvány ugyanis mindig közösségi ügy,

Hirdetés

úgyhogy érdemes lenne mégis megfontolni azt az oltást – mégpedig mindannyiunk érdekében.

Ellenkező esetben megint zsúfolásig telnek a kórházak, az illetékesek pedig – jobb lehetőségük nem lévén – megint a teljes társadalmat sanyargató megszorításokkal válaszolnak a kialakult helyzetre.

Akkor pedig lehet majd fanyalogni.

Hirdetés