Tuberkulózis tört ki egy óvodában. Hamarosan jöhet az európai minimálbér – pénteki hírek

És jó hír az apukáknak: változtak az apasági szabadságra vonatkozó törvények.

Hirdetés

Változások az apasági szabadság terén

Klaus Iohannis elnök pénteken fogadta el az új törvényt, amely az apák (igen rövid) gyereknevelési szabadságára vonatkozik, magyarán az apasági szabadságra.

Ezért kisbaba születése esetén minden munkaszerződés vagy jogszerűen megkötött munkaviszony alapján foglalkoztatott apa jogosult apasági szabadságra, amely mostantól 5 napról 10 napra nő, ha pedig gyermekgondozási tanfolyamon is részt vett, akkor ez 15 napos lesz.

Rendes bérükkel egyenlő juttatást kell biztosítaniuk a munkáltatóknak, és nem bocsájthatják el azokat az alkalmazottaikat, akik apasági pótszabadságon vannak. Az eddigi törvényből törölték azt a rendelkezést is, amely a társadalombiztosítási járulék fizetéséhez kötötte ezt a jogosultságot.

Apai pótszabadságra jogosultak a következők: egyéni munkaszerződéssel vagy megbízási szerződéssel rendelkezők, vezetői és sportolói szerződéssel rendelkezők, közalkalmazotti méltóságból eredő tevékenységet folytatók, valamint azok, akiknek az apai szabadság letöltött szolgálati időnek minősül (mekkora a régisége). Az apasági szabadságot nem szabad levonni az éves pihenőszabadságból.

Kitört a tuberkulózis egy moldvai magánóvodában

Elég súlyos hírek jöttek Jászvásárból: egy magánóvodában tuberkulózis tört ki, a tüdőgyógyászati kórház és a közegészségügyi osztály képviselői járványügyi vizsgálatot folytatnak. A tuberkulózis olyan fertőző betegség, amely légúti úton terjed, a beteg személy köhögéséből származó váladékon keresztül, zárt vagy rosszul szellőző helyiségekben.

A fertőzés megelőzése érdekében mindenkinek, akinek légúti tünetei vannak, mint például köhögés, orrfolyás, tüsszögés, védőmaszkot kell viselnie, amikor más emberek, különösen gyermekek jelenlétében tartózkodik, fel kell keresnie egy légzőszervi orvost, és amint ezek a tünetek jelentkeznek, azonnal ki kell vizsgáltatnia magát. Emellett a higiénia, a gyakori szellőztetés és a zsúfolt helyiségek elkerülése fontos intézkedések a fertőzés kockázatának minimalizálása érdekében.

Fontos megjegyezni, hogy a tuberkulózis az egyik legnagyobb közegészségügyi probléma Romániában és Iaşi megyében, és sajnos az is marad, noha a tüdőgyógyászati kórház szerepe kulcsfontosságú, és az egyetlen olyan egység, ami rendelkezik TBC-ambulanciával, módszerekkel és képzésekkel, amelyekkel felveheti a harcot a betegség ellen.

Hamarosan itt az európai minimálbér

Hirdetés

Jó hír: ki nem örül annak, ha itt, Kelet-Európában kicsit több pénzt kaphat. A kormány bejelentette, hogy elfogadták az európai minimálbérről szóló törvényt, ami azt jelenti, hogy a mioritikus haza állampolgárai is hamarosan több pénzt kapnak.

A július 1-jén életbe lépő minimálbér-emelés után a romániai munkavállalók az európai minimálbér bevezetésének köszönhetően további emelésre számíthatnak, ami jelentős jövedelemnövekedést jelent. Ennek a kiszámítási módja rögzített, azaz a bruttó átlagbér 50-52%-a, plusz az infláció vagy a romániai bérnövekedés mértéke szerint hozzáadott egyéb összegek. A termelékenységet is figyelembe veszik. Ennek eredményeképpen a minimálbéren dolgozó romániaiaknak 2025. január 1-jétől 3800 és 4200 lej közötti összeg lehet a számláján.

 

 

 

Hirdetés