Illusztráció / police.hu

Tragédiákat előzhetnének meg, de nem sietnek a lábbilincsekkel: a legtöbb megyében csak 2024 után lesz előrelépés

Októbertől elviekben három megyében és Bukarestben is nyomkövetőt kaphatnak a lábukra azok, akik ellen távoltartási végzés van érvényben. Még csak most körvonalazódik, hogy miként fog működni a felügyeleti rendszer.

Hirdetés

Nem kapkodják el az elektromos nyomkövetők beüzemelését Romániában: már egy éve megvan rá a törvényi keret, a kormány viszont csak most adta ki a rendeletet, mely meghatározza, milyen műszaki és szervezési szempontok alapján kell üzembe helyezni a nyomkövetés számítógépes elektronikus felügyeleti rendszerét (SIME).

Október elsejétől elviekben kísérleti jelleggel startol a program, egyelőre Bukarestben, illetve Iaşi, Maros és Vrancea megyékben, de még azt sem tudni, kik lesznek azok, akik felelni fognak a távoltartási rendeletek, a házi őrizetek vagy hatósági felügyeletek betartásáért. A tervek szerint csak az első szakaszban (2022-2023 között) 47 új tisztet és 604 rendőrügynököt kellene alkalmazni és a feladatra kiképezni.

A második szakasz 2024-ben kezdődik, és további 19 megyére (Bákó, Brassó, Krassó-Szörény, Călăraşi, Kolozs, Kovászna, Galac, Giurgiu, Hargita, Ilfov, Mehedinţi, Neamţ, Prahova, Szeben, Szatmár, Szilágy, Teleorman, Vaslui és Vâlcea) terjeszti ki a SIME működését. Végül a 2025-ben kezdődő harmadik szakaszban az utoljára hagyott megyékben (Fehér, Arad, Argeş, Bihar, Beszterce-Naszód, Botoşani, Brăila, Buzău, Konstanca, Dâmboviţa, Dolj, Gorj, Hunyad, Ialomiţa, Máramaros, Olt, Suceava, Temes és Tulcea) is megkaphatják a GPS-szel ellátott elektromos nyomkövető eszközüket azok, akik ellen távoltartási parancs vagy korlátozó intézkedés van érvényben. Addigra a rendszerben, ha minden jól megy, 497 tiszt és 5 637 ügynök fog dolgozni.

Munkájuk sajnos várhatóan bőven akad: csak a tavaly 40 ezer családon belüli erőszakos esetről tettek bejelentést, kétezer esetben az agresszorok a távoltartási rendelet ellenére bántalmazták áldozatukat. Mivel előfordulnak gyilkosságig fajuló esetek is, nem túlzás azt mondani, hogy egy jól működő nyomkövető rendszerrel tragédiák előzhetőek meg.

Hirdetés

A kormányrendelet előírja, hogy az alapvetően lábra, speciális esetekben karra rögzíthető elektromos nyomkövető eszközöket a rendőrség szerzi be, a kommunikációs szolgáltatásokért pedig a Különleges Távközlési Szolgálat (STS) felel. A nyomkövetők egy térképen, valós időben mutatják mind a felügyelet alatt álló, mind a védett személy tartózkodási helyét, riasztást küldenek a központhoz, ha a végzésben meghatározott távolságot megsérti a bántalmazó fél.

Mindez jól hangzik, azonban ahogy az egyik rendőrszakszervezeti vezető a sajtónak elmondta, egyelőre nem alkalmaztak új embereket a rendszer működtetésére, így egyáltalán nem láthatóm október elsejétől miként fog beüzemelni három megyében és Bukarestben, főleg, hogy az új erőket ki is kell képezni.

Hirdetés