Fotó forrása: képernyőmentés

Történetesen egy osztrák cégnek köszönhetjük az idén elkészült egyetlen autópálya-szakaszt Romániában (VIDEÓval)

Mindössze 13 kilométer hosszú pályáról van szó, melyet fél évvel a határidő lejárta előtt adnak át.

Hirdetés

A Nagyszeben–Piteşti autópálya Nagyszeben és Bojca (Boiţa) közötti, 13 kilométeres szakasza készen áll arra, hogy a sofőrök birtokukba vegyék: az osztrák PORR cég által épített szakaszt csütörtökön adják át a forgalomnak, fél évvel az eredetileg kitűzött határidő előtt.

A folyamatban lévő közúti infrastrukturális beruházások közül ez az egyetlen autópálya-szakasz, melyet idén adnak át. Igaz, Craiova és Piteşti között is elkészült egy 40 kilométeres gyorsforgalmi út is, ugyanakkor sikerült szerződést kötni a Nagyszeben–Piteşti autópálya további három szakaszára, miközben a közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság (CNAIR) rekordösszegből, 16,7 milliárd lejből gazdálkodhatott a szerződések megkötésekor.

Az 1-es szakaszról készült drónfelvételek igazolják, hogy már tényleg csak az utolsó simításoknak tartanak a munkálatokkal, a 13 kilométer teljes egésze le van aszfaltozva, felszerelték a közlekedési táblákat és a közvilágítás is elkészült.

Az első, Kárpátokat átszelő 160 kilométeres autópálya Nagyszeben és Pitești közötti megépítését legalább harminc éve ígérgetik. Az átlagosnál nehéz terep és a hatóságok hozzáállása mellett az is hozzájárult a késlekedéshez, hogy az EU többször is aggodalmát fejezte ki az autópályának az élővilágra és környezetre gyakorolt hatása miatt, többek között egy sebezhetőnek nyilvánított bogárfaj, a gyászcincér (Morimus funereus) eltűnésétől tartva.

Hirdetés