Évekig keresték a világ egyik leghírhedtebb román hackerét, most elfogták Kolumbiában

A tehetséges számítógépes bűnöző lelkén több mint egymillió számítógép feltörése és több tízmillió dollár ellopása szárad.

Hirdetés

Újabb, nemzetközi hírű román szakember nevétől hangos a világsajtó, de van egy olyan érzésünk, hogy erre Romániában nem igazán büszkék: a legfrissebb hírek szerint Kolumbiában, Bogotában rendőrkézre került a világ egyik legkeresettebb hackere, Mihai Ionuț Păunescu, akinek a holléte iránt az Egyesült Államok hatóságai, köztük a Szövetségi Nyomozóirodával (FBI) is élénken érdeklődtek.

A férfit 2012 óta körözik számítógépes vírusok létrehozása, számítógépes hálózatok feltörése, bankszámlákról való lopás és elektronikus úton végrehajtott egyéb csalások miatt.

A gyanú szerint Păunescu egyike azoknak, akik létrehozták a Gozi nevű vírust, amely több mint egymillió számítógépet fertőzött meg, többek között a NASA-nál is.

2013-ban az Egyesült Államok akkori legfőbb ügyésze a legpusztítóbb vírusok közé sorolta a Gozit.

A vírust emailben küldték el, ha pedig az óvatlan címzett megnyitotta, az megfertőzte a számítógépét, és lehetővé tette a hackerek számára, hogy hozzáférjenek minden fontos információhoz a banki jelszavaktól kezdve a személyes iratokig.

Hirdetés

Ezeket megszerezve már gyerekjáték volt törvénytelen banki tranzakciókat végrehajtani, amelyek révén több tízmillió dollárt loptak el az áldozatoktól.

A washingtoni külügyminisztérium szerint a vírus az Egyesült Államok mellett Németországban, Nagy-Britanniában, Lengyelországban, Franciaországban, Finnországban, Olaszországban és Törökországban is rengeteg számítógépet megfertőzött.

A román hacker minden bizonnyal nem élvezi majd hosszú ideig a kolumbiai bűnüldöző hatóságok legendás vendégszeretetét: már kapcsolatba is léptek a washingtoni hatóságokkal, hogy elindítsák a kiadatási eljárást.

Hirdetés