Több száz autót tart fenn a kormány Bukarestben, és ez nem kevés közpénzbe kerül

Tekintélyes mennyiségű jármű áll a minisztériumok és a kormányfőtitkárság rendelkezésére.

Hirdetés

Nem szűkmarkúak önmagukkal szemben a központi kormányszervek, ha az apparátus utaztatásáról van szó: mint kiderült, a különböző minisztériumok és a kormányfőtitkárság összesen legalább 700 autóval rendelkezik.

Amelyeket természetesen közpénzből szereztek be, és abból is működtetnek.

Az Economedia.ro minden minisztériumnál külön érdeklődött arról, hány autójuk és hány sofőrjük van, illetve mennyit költenek rájuk évente.

Bár a tárcák többsége – ha ímmel-ámmal is – válaszolt, volt olyan is, amely nem volt hajlandó – a belügy szerint például ez bizalmas információ, vagyis nem tartozik a nyilvánosságra.

Emellett a védelmi, a pénzügyi, a környezetvédelmi és a sportminisztérium sem válaszolt a rendelkezésre álló 30 napos határidőn belül.

De azért a többi tárca válaszából is képet lehet alkotni a helyzetről.

A választ adó 15 minisztérium és a kormányfőtitkárság

összesen 671 autóval rendelkezik,

amelyek üzemeltetése természetesen rengeteg pénzbe kerül.

Hirdetés

A legtöbb, 100 autója a mezőgazdasági tárcának van, az idegenforgalminak 68, a közlekedésinek 46, az oktatásinak 29, a családügyinek 10, a művelődésinek 11, az energiaügyinek 36, a munkaügyinek 17, a digitalizálásért felelősnek 30, az igazságügyinek 19, a külügyinek 39, az egészségügyinek 14, a gazdaságinak 57, a fejlesztésinek 59, az európai projektekért felelősnek 62, a kormányfőtitkárságnak pedig 74.

Az érintett tárcáknál összesen 124 sofőr dolgozik.

A legtöbb autóval rendelkező mezőgazdasági tárcánál havi 40 000 lejt költenek üzemanyagra, a karbantartás pedig évi 240 000 lejbe kerül.

Az idegenforgalmi tárca évi 860 000 lejt költ a gépjárműparkra, míg az oktatási csak üzemanyagokra 400 000-et költhet el.

A közlekedési tárca 774 000 lejből működteti a gépjárműparkot, míg a kormányfőtitkárság havonta csak üzemanyagra 105 000 lejt költ, a gépjárműpark működtetésére és a sofőrök bérezésére pedig idén összesen mintegy 15 millió áll a rendelkezésére.

Az összesítésből kiderül: csak a választ adó minisztériumokban legalább 21 millió lejt költenek évente összesen a gépjárműparkra.

És ez csak a Bukarestben használt autókra vonatkozik, a kormánynak alárendelt vidéki hatóságok által használtakra nem.

Hirdetés