Több mint négymillió dollárt szerzett törvénytelenül két román hacker, de nem örülhetett neki sokáig

Az amerikai hatóságok résen voltak.

Hirdetés

Két román hacker az internet legmélyebb bugyrait a jelek szerint már úgy ismeri, mint a tenyerét, de most egy amerikai bíróság jóvoltából lehetőséget kapott arra, hogy az Egyesült Államok büntetés-végrehajtási rendszeréről is mélyre ható ismereteket szerezzen, miután hosszú évekre ítélték őket számítógépes bűncselekmények miatt.

Az egyaránt 37 éves Bogdan Nicolaescut és Radu Miclăușt 20, illetve 18 év szabadságvesztésre ítélték az amerikai igazságügyi tárca közleménye szerint összesen 21 vádpontban, többek között csalás, pénzmosás és lopás miatt.

A két férfi malware vírust készített, amellyel világszerte mintegy 400 000 számítógépet fertőztek meg.

Ennek segítségével személyes adatokat, illetve bankszámlaszámokat és jelszavakat szereztek meg, amelyeket aztán a sötét weben értékesítettek.

A törvénytelen tranzakciók révén összesen négy és félmillió dollárra tettek szert.

A két férfit még 2016 szeptemberében vették őrizetbe Bukarestben, és három hónappal később adták ki őket az Egyesült Államoknak.

Hirdetés

A két férfi további tettestársaival együtt egy Bayrob Group nevű csoport keretében fejtette ki áldásos bűnözői tevékenységét, és még 2007-ben kezdek el hackerkedni, a Western Union és a Norton AntiVirus nevében elküldött e-mailekkel. Amint a címzett megnyitotta őket, azok azonnal megfertőzték a számítógépét, összegyűjtötték a szükséges adatokat, és feldolgozták őket, de egyúttal kriptovaluta-bányászattal is foglalkoztak.

Az ügyben egy Ohio államban tett feljelentés után kezdett el nyomozni az amerikai Szövetségi Nyomozóiroda (FBI), amellyel a román rendőrség és a Szervezettbűnözés- és Terrorellenes Ügyosztály (DIICOT) is együttműködött.

Az amerikai büntetés-végrehajtási illetékesek helyében nemigen engednénk őket számítógép közelébe.

Hirdetés