Fotó forrása: aradon.ro

Tízmillió eurót követel egy fiatal lány meggyilkolásáért elítélt ortodox pap, mert nem tetszik neki a börtön

Nincs légkondi, kényelmetlenek az ágyak, cigiznek a zárt terekben és még a bolt is túl drága.

Hirdetés

A Beszterce-Naszód megyei ortodox pap még 2015 októberében, Mamaia üdülőváros egyik bérelt lakásában ölte meg áldozatát, egy 15 éves fiatal lányt, akit az interneten ismert meg. Vallomása szerint a lány nagykorúnak adta ki magát, és belement, hogy egy bizonyos összegért lefekszik vele. Miután nem tudtak megegyezni az árról, a pap egy elektromos kábellel megfojtotta a fiatalt, majd beismerő vallomást tett a 112-őn. A Konstanca megyei bíróság 12 év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a tettéért, óvását 2016-ban visszautasították.

Nem telnek könnyen az évek: még csak alig több mint öt éve ül rácsok mögött, de máris elege van a börtönkörülményekből, ezért panaszt tett az aradi börtön ellen, és 10 millió euró kártérítést követel. Többek között az a baja, hogy drágaság van a börtön boltjában, a kapható termékek pedig rossz minőségűek. A cellák túlzsúfoltak, nincs biztosítva a börtönlakók számára a 4 négyzetméter, ráadásul még cigiznek is zárt terekben. Az egyébként is kicsi és kényelmetlen ágyak poloskákkal és csótányokkal vannak tele. A cellákban nincs légkondicionálás, a falak penészednek, és még meleg víz sincs…

A romániai börtönkörülmények legendásan rosszak, az Emberi Jogok Európai Bíróságán az elítéltek sorra nyerik a román állam ellen indított a pereket. A PSD-kormány annak idején sajátos megoldással próbálta élét venni a pereknek: törvényt hoztak arról, hogy minden 30, embertelen körülmények között eltöltött nap után hat napot elengednek az érintettek büntetéséből. Így történhetett meg, hogy több ezer bűnöző sétálhatott ki időnap előtt a börtönökből.

Hirdetés