Addig trükközött a PSD, hogy nem volt ki megszavazza a korrupt politikusok elleni USR-s kezdeményezést

Sem az USR, sem a PNL, sem az RMDSZ nem volt jelen a szenátusban, a plénum így nem volt határozatképes. Most meg megy az egymásra mutogatás.

Hirdetés

Két fontos téma is napirendre került (volna) ma a szenátusban: az egyik a választások esetleges elhalasztásáról, a másik az USR Büntetőügyesek nélküli közéletet! elnevezésű kezdeményezéséről szólt. Csakhogy a kvórumhoz szükséges 68 szenátor helyett csak 58-an voltak jelen, így a szenátus határozatképtelennek bizonyult.

Ezzel pedig eldőlt, hogy nem írnak ki referendumot a következő választások napjára, így az állampolgárok nem tudnak véleményt nyilvánítani arról, hogy viselhessenek-e köztisztségeket a büntetett előélettel rendelkező politikusok.

Az USR népszerűségét megalapozó korrupcióellenes polgári kezdeményezés elkaszálása valójában annak tudható be, hogy a PSD-s ügyvivő házvezető, Robert Cazanciuc úgy döntött, mégis fizikai jelenléthez kötik a szenátus szerdai ülését, holott pár órával azelőtt még arról volt szó, hogy a járvány miatt csak online tartják meg. A változtatást azzal magyarázta, hogy a szenátoroknak a munkahelyükön kell lenniük, ahol egyébként is betartják a koronavírus-járvány indokolta óvintézkedéseket.

A PNL a választások halasztásáról szóló tervezet miatt bojkottálta az ülést, az USR pedig úgy döntött, hogy a szenátorok távolmaradásával tiltakozik az ellen, hogy az ülést nem online tartották meg, ahogy meg volt beszélve. Az RMDSZ meg úgy értelmezte a történteket, hogy a román pártok megakadályozták, hogy a szövetség szenátorai részt vegyenek a vitán és a szavazáson.

Közleményük szerint a PSD az USR támogatásával, a járványügyi helyzetet figyelmen kívül hagyva döntöttek arról, hogy nem tartják meg online a szenátus ülését.

Hirdetés

A kezdeményezés megszavazásához 90 szavazatra lett volna szükség. Mind az RMDSZ, mind a PNL korábban támogatta az USR-s tervezetet. Az USR közben kérte, hogy a plénumot hívják össze újra csütörtökön. Dan Barna pártelnök szerint ugyanakkor sem a PNL-nek, sem a PSD-nek nem érdeke, hogy megszavazza a polgári kezdeményezést, csak ezt nem merik nyíltan felvállalni, akárcsak a különleges nyugdíjak eltörlését.

Hirdetés