Tíz év alatt több mint kéttucatnyi embert öltek meg a medvék

Eközben több mint háromszáz nagyvad pusztult el balesetekben.

Hirdetés

Több mint kéttucatnyi ember lelte halálát medvetámadás miatt a 2010 és 2021 közötti időszakban Romániában – derült ki annak a projektnek az eredményismertetőjén, amelynek célja a medvepopuláció tanulmányozása volt, illetve megoldások keresése arra, hogy a nagyvadakat távol tartsák a lakott területektől.

A Life for bear nevű projekt 2014-ben indult, és a tavalyi év végén zárult le.

Az országos erdészeti kutatási és fejlesztési központ képviseletében a projekt koordinátora, Ramon Jurj csütörtökön, Brassóban az eredményeket ismertetve elmondta, országos szinten a medvepopuláció sűrűsége 100 négyzetkilométerenként nagyjából 9 állat.

Ám a hegyvidéken már egészen mások a számok, és ez különösen érinti a Székelyföldet is:

Kovászna megyében például 18,36 nagyvad jut 100 négyzetkilométerre.

Brassó és Buşteni környékén viszont 100 négyzetkilométerre 100 medve jut, vagyis nem az a kimondott életbiztosítás kimenni túrázni egyet a vadonban.

A Brassó melletti Keresztényhavas hegytömbön egy négyzetkilométerre 1,5 medve jut, vagyis ha az ember letér a brassópojánai sípályákról, nagyon nagy eséllyel szembe találkozik egy medvével.

A szakember elmondta, utoljára 2016-ban becsülték fel a romániai medveállományt, akkor a becslések szerint 6300 volt belőlük,

miközben az optimális szám 4000 lenne.

Azóta pedig még tovább nőtt a számuk, miután néhány évvel ezelőtt felfüggesztették a kilövési kvótákat.

Ennek nyomán Romániában található az európai barnamedve-populáció 60 százaléka.

Hirdetés

Ez az ember és medve közötti incidensek számában is megmutatkozik: a 2010-2021-es időszakban 26 embert öltek meg a medvék, 268-at pedig megsebesítettek.

Eközben a medvék is bánták az emberrel való találkozást. Közúti és vasúti balesetben, illetve egyéb, ismeretlen okból, nem természetes módon 365 medve pusztult el, a legtöbb, 102 Hargita megyében, míg Kovászna megyében 63, Brassó megyében pedig 51.

A medve-ember konfliktusok elkerülésére több ötletet is kipróbáltak, többek között elkerítették a szeméttárolókat, egyes piknikövezeteket lezártak, illetve egyes helyeken villanypásztort telepítettek.

Az eseményen Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter is ott volt, és elmondta: idén több, a medvék és emberek közötti konfliktus megelőzését szolgáló lépést is tesznek, így például elektromos kerítéseket telepítenek.

Figyelmeztetett azonban, hogy a kilövési kvótákra is szükség van a probléma megoldására, azonban emellett egyéb, tudományos szempontokon alapuló megoldások is kellenek.

Méghozzá a lehető legsürgősebben, mivel a medvehelyzet egyre aggasztóbb.

 

Hirdetés