Tényleg nem indul új mandátumért Nagyvárad polgármestere, inkább az egész megye vezetését venné át

Nagyvárad azért nem tud tovább fejlődni, mert a Bihar megyei önkormányzat rossz döntéseket hoz – indokolta elhatározását Ilie Bolojan.

Hirdetés

Igaznak bizonyultak az elmúlt napok sajtóértesülései, Ilie Bolojan tényleg nem indul újabb polgármesteri tisztségért Nagyváradon, helyette inkább a Bihar megyei önkormányzat elnöki székét pályázza meg. Mi tagadás, elég nagy kockázatot vállal ezzel, hiszen a megye vezetése már egy jó ideje az RMDSZ kezében van, Pásztor Sándor jelenlegi elnök előtt az alapfokon nyolc év letöltendőre ítélt Kiss Sándor látta el a megye vezetését, hol elnöki, hol alelnöki pozícióban.

Bolojan eléggé ellentmondásos figura Bihar megyében: tagadhatatlan érdemei vannak a város fejlődésében, ugyanakkor sokan elégedetlenek vele azért, mert Nagyvárad régi arculatával nem törődve hoz túlságosan merész döntéseket. A környezetvédők azért nem szeretik, mert könnyelműen vág ki fákat, a műemlékvédők pedig azért, mert – amellett, hogy rengeteg épület felújítását végeztette el az elmúlt években –, sok műemléket veszni hagyott vagy feláldozott egy más beruházás kedvéért. Az tény, hogy az elmúlt 12 évben az ő elképzelései szerint fejlődött Nagyvárad, és a munkának közel sincs vége. Ezt a munkát passzolná át fiatalabb kollégájának, Florin Birta alpolgármesternek, hogy megpályázhassa a megye vezetését.

Péntek este dőlt el, hogy ebben a felállásban indulnak a helyhatósági választásokon. Bolojan azzal indokolta döntését, hogy egy város fejlődése nemcsak a lakosokon, a beruházókon és a városházán múlik, hanem a megyei önkormányzaton is. Szerinte Nagyvárad fontos lehetőségektől esett el azért, mert a Bihar megyei tanáccsal nem tudtak együttműködni, például a reptér kapcsán.

Jelenleg a megyei tanácsot az RMDSZ és a PSD közösen vezeti, Pásztor Sándor elnökletével. A 35 tanácsosból 17 a PNL-hez tartozik. A választásokon az RMDSZ Pásztor Sándor helyett Szabó József jelenlegi megyemenedzsert indítja a tanácselnöki tisztségért, míg a PSD Ioan Mangot, aki a Bihar megyei politika egyik öreg rókája. Az Erdélyi Magyar Szövetség Szilágyi Zsolttal próbál mandátumot szerezni.

Izgalmas meccs lesz. Ha Bolojan nyer, akkor az RMDSZ még egy fontos pozíciót veszít, a PNL pedig már az egész megyére ráteheti a kezét Biharban.

Hirdetés