Ilie Bolojan polgármester (középen), Florin Birta (baloldalt) és Mircea Mălan (jobb oldalt) alpolgármesterek társaságában

Meglepetés: valószínűleg nem Ilie Bolojannak fogják hívni Nagyvárad következő polgármesterét

Tizenkét évnyi városvezetés után Bolojan inkább Pásztor Sándor jelenlegi megyei tanácselnök székét pályázza meg.

Hirdetés

Gőzerővel készülnek a pártok a szeptember 27-re tervezett helyhatósági választásokra, péntektől hivatalosan is megkezdődött a jelöltállítás, elkezdődött a választási szövetségek bejegyzésének időszaka is. Bihar megyében az a hír járja – több helyi lap is megírta –, hogy Ilie Bolojan jelenlegi polgármester, aki 12 éve vezeti a várost, nem indul a polgármesteri tisztségért, helyette inkább az egész megye vezetésére pályázik.

A végleges döntést ezen a hétvégén hozhatják meg a Nemzeti Liberális Párt Bihar megyei szervezetének állandó bizottsági gyűlésén, melyen arról is szavaznak, hogy Bolojan helyett Florin Birta jelenlegi alpolgármester legyen a jelölt. A kiszivárgott információk szerint felmérések igazolták: a Bolojan-Birta páros hozhatja a legtöbb szavazatot a PNL-nek Nagyváradon, illetve Bihar megyében. Emellett Bolojan szeretné a városrendezésben beváltnak tartott „receptjét” megyei szinten is kipróbálni, melynek legfontosabb kellékei az EU-s finanszírozású projektek.

Bolojan az utóbbi néhány évben állandó konfliktusban állt a Bihar Megyei Tanáccsal, melyet a szafarizásban jeleskedő Pásztor Sándor RMDSZ-es tanácselnök vezet. A konfliktus oka – azon túlmenően, hogy Bolojan nem rajong az RMDSZ-ért –, hogy a megyei tanács kudarcot vallott a nagyváradi reptér irányításával. Két év késéssel adták át a reptér új terminálját, ez idő alatt megszűnt az összes Nagyváradról induló külföldi repülőjárat. Pásztort azzal is gyanúsította néhány román lap, hogy Debrecen érdekeit szolgálja a nagyváradi repülőtér kudarcos irányításával.

Bolojan az európai parlamenti választások kampányában többször is ígéretet tett, hogy ha megszerzik a Bihar Megyei Tanács vezetését, fél éven belül újraindulnak a külföldi járatok Nagyváradról – de akkor még senki sem sejthette, hogy ennek érdekében otthagyja a polgármesteri széket.

A PNL helyi elnökségét is betöltő városvezető egyelőre nem erősítette meg a sajtó értesülését, azt mondta, leghamarabb péntek este születhet döntés ez ügyben.

Hirdetés