Temesvári sztárorvos: nem azért halt meg hat betegünk, mert nem volt hely az intenzív osztályon

Virgil Musta azt állítja, szavait félreértelmezték, a koronavírusos betegek állapota olyan ütemben súlyosbodott, hogy nem tudtak rajtuk segíteni.

Hirdetés

Miután Klaus Iohannis államfő a keddi sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a temesvári Victor Babeş járványkórházban bizonyára a rossz kommunikáció miatt történhetett meg, hogy hat koronavírusos beteg elhunyt, és nem azért, mert nem jutott nekik hely az intenzív osztályokon, az intézmény orvosa, Virgil Musta tisztázni kívánta: a nyilatkozatát félreértették.

A temesvári szakorvost hétfőn úgy idézték, hogy vasárnaptól hétfőig hat olyan páciens is meghalt, akinél a betegség súlyos formája alakult ki, és állapotuk rosszabbra fordult, de nem volt hely számukra az intenzív osztályon.

Ehhez képest Virgil Musta szerdán azt mondta, a mondandóját félreértelmezték, valójában arra kívánt rámutatni, hogy az elhunytak – idős, krónikus betegségben is szenvedő (68–70 év közötti) betegek – rövid idő alatt olyan súlyos állapotba kerültek, hogy már nem jutottak el az intenzív terápiás kezelésig.

„Vannak még intenzív terápiás helyek más temesvári kórházakban, vagy más településeken – ilyen estekben kommunikálni szoktunk a központi hatósággal és a megyében dolgozó kollégákkal is –, de az említett esetekben a páciensek állapota olyan hamar romlott, hogy nem tudtunk segíteni rajtuk” – tisztázta Virgil Musta.

Azt azért ismét hozzátette, hogy a temesvári járványkórház továbbra is súlyos helyzetben van, ott tényleg nincsenek már üres intenzív terápiás helyek.

Hirdetés