Temesváron több koronavírusos beteg is meghalt, mert már nem jutott nekik hely az intenzív osztályon (FRISSÍTVE)

Egyre nagyobb a baj.

Hirdetés

A koronavírus-járvány terjedésével egyre nehezebb helyzetben vannak a kórházak, hiszen egyre több súlyos esetet kell kezelniük.

Emiatt az intenzív osztályok is egyre zsúfoltabbak – sőt olyan hely is van, ahol már nincs is hely több betegnek, így páciensek haltak meg, mivel nem tudták ellátni őket.

Virgil Musta, a temesvári Victor Babeş járványkórház orvosa hétfőn azt mondta: nagyon nehéz helyzetben vannak, az intenzív osztályon ugyanis már napok óta nincs hely, így azokat a koronavírusos betegeket, akiknek az állapota rosszabbodik, nem tudják lélegeztetőgépre kapcsolni.

Ezért oxigént biztosítanak számukra, de ez nem elegendő.

Így történhetett meg, hogy vasárnaptól hétfőig hat olyan páciens is meghalt, akinél a betegség súlyos formája alakult ki, és állapotuk rosszabbra fordult, de nem volt hely számukra az intenzív osztályon, így nem tudták gépi úton lélegeztetni őket.

Az orvos szerint elsősorban idős, krónikus betegségben szenvedő páciensek esetében fordul elő, hogy súlyos állapotba kerülnek.

Ráadásul némely beteg állapota annyira gyorsan rosszabbodik, hogy nincs idő más városba átszállítani.

Hirdetés

Elmondta, a városban már több kórházban is beteltek az intenzív osztályok, és bár keddtől egy újabb kórházban is megnyitnak több intenzív terápiás helyet a koronavírusos betegek előtt, azok várhatóan hamar betelnek.

A megye prefektusa szerint két klinika megnyitásával összesen 70 további intenzív terápiás ágyat tudnak a koronavírusos betegek rendelkezésére bocsátani.

Hétfőn Temes megyében a hivatalos adatok szerint 14-en hunytak el a koronavírus-fertőzés szövődményei miatt.

Olyan súlyos a helyzet Temesváron, hogy a mentősök nem győzik mintavételre szállítani a koronavírus-gyanús személyeket, ezért felmerült, hogy az önkormányzat rendelkezésére álló kisbuszokat befogják betegszállításra. Erről Dominic Fritz temesvári polgármester beszélt, aki szerint ha közszállítási vállalat iskolabuszait a mentőszolgálat rendelkezésére bocsátják, akkor csökkenthető a Victor Babeş járványkórházba tesztelésre szállítandó betegek várakozási ideje.

Hirdetés