Temes megyében vesztegzár vár egy városra és a környező falvakra

A környéken már 47-re emelkedett a koronafertőzöttek száma.

Hirdetés

Frissítés:

Bukarest már el is fogadta a Temes megyei tanács kérését, így ma (vasárnap) 19 órától valóban vesztegzár alatt lesz két hétig Facsád és a környező falvak. Ez azt jelenti, hogy senki nem hagyhatja el a települést, és nem is érkezhet ide indokolatlanul a következő 14 napban, csak az áruszállítással munkavégzéssel kapcsolatos esetekben szabad a mozgás, ezt viszont külön papírokkal kell igazolni.

A Temes megyei illetékesek Facsád (Făget) város és a hozzá tartozó három falu karantén alá helyezését kérték, miután ott a koronafertőzöttek száma 47-re emelkedett.

Călin Dobra, a Temes megyei tanács elnöke elmondta: a helyzet „kényessége” való tekintettel hozták meg ezt a döntést, de természetesen nekik nincs hatáskörük erre, így csak annyi történt, hogy értesítették a sürgősségi helyzetekkel foglalkozó országos tanácsot (CNSSU), hogy baj van, és várják a választ.

Hirdetés

A sürgősségi ügyek tanácsa viszont kétséget kizáróan meghozza a karanténintézkedést, a mostani törvények értelmében ugyanis ezt már akkor meg lehet lépni egy település vagy lakótelep esetében, ha ott ezer lakosra legalább három fertőzött jut, Facsád pedig egy alig 3700 lelkes kisváros.

Az országban eddig két település van vesztegzár alatt: a Prahova megyei Gornet község – amelynek vezetői mellesleg beperelték a fejeseket az intézkedésért –, illetve a Giurgiu megyei Cartojani.

Hirdetés