Teljesülhet Petre Daea álma: szorul a hurok a kárókatonák nyaka körül

A szenátus elfogadta a kormoránok gyérítő vadászatát engedélyező törvénymódosítást.

Hirdetés

A szenátus hétfőn elfogadta azt a törvénymódosítást, amely engedélyezi a kormoránok gyérítő vadászatát, egészen addig, amíg a madarak száma az „elfogatható” szintre csökken.

Ugye emlékeznek még Petre Daea volt mezőgazdasági miniszterre, aki annyira utálta a kormoránokat, hogy ruhástól ment volna be utánuk a vízbe, és puszta kézzel fojtotta volna meg őket? Nos ő egy kicsit túlzott, amikor azt állította, hogy Romániában 100 ezer nagy kárókatona (Phalacrocorax carbo) él, hiszen a valóságban ennek csak egy tizede, de tény, hogy a vadon élő madarak általános védelmét biztosító, és vadászatukat tiltó EU-s törvények miatt a nagytestű, kizárólag hallal táplálkozó madár jelentős mértékben elszaporodott az egész kontinensen, és számottevő mértékben károsítják a halgazdálkodást.

A törvénymódosítást természetesen Daea pártja, a PSD dolgozta ki (egy PMP-s és egy LADE-s képviselővel karöltve), és ennek indoklásában az szerepel, hogy Románia évente 80 ezer tonna halat importál, a haltermelés körülbelül 12 ezer tonna, miközben a kormoránok évente 20 ezres kárt okoznak a hazai halgazdálkodásban.

Én azért beleírnám abba a tervezetbe, hogy a kárókatonákat csak Petre Daea ölheti meg puszta kézzel. Így neki is lenne dolga, miután repült a minisztérium éléről, meg mi is jól szórakoznánk.

Hirdetés

A tervezetet még a képviselőháznak is el kell fogadnia ahhoz, hogy életbe lépjen.

 

Hirdetés