A PSD egy törvénymódosítással üzen hadat a halgyilkos kárókatonáknak

Ha valamiről emlékezni fogunk Petre Daea miniszter tevékenységére, az – a juhimádat mellett – a kormoránok elleni hadjárata lesz.
Hirdetés

A PSD honatyái a vadászati törvény módosítását kezdeményezték a szenátusban. De nem a medvék, hanem a kormoránok, vagy más nevükön, a nagy kárókatonák miatt. A romániai halállományt felzabáló madarak a medvékhez hasonlóan túlszaporodtak a vidékünkön: Petre Daea mezőgazdasági miniszter szerint Romániában jelenleg 100 ezer példány él, ideális számuk legfeljebb pár ezer lenne. Ha hihetünk Daea adatainak, Európában legalább 2 millió kormorán évente mintegy 300 ezer tonna halat pusztít el, ezzel jelentős bevételkiesést okozva a halászatban. Nem tudjuk, Daea adatai mennyire fedik a valóságot, legutóbb a hazai ornitológusok ugyanis azt állították egy átfogó kormoránszámlálást követően, hogy 9042 darab él az országban.

Az tény, hogy más európai államok is keresik a megoldást, hogyan csökkenthető a számuk. A PSD honatyái azonban nem sokat gondolkodtak a problémán: úgy módosítanák a vadászati törvényt, hogy szeptember és február között engedélyeznék az egyébként európai szinten védett kormoránok vadászatát. A kezdeményezők indoklása szerint Románia 80 ezer tonna halat importál, a haltermelés évente körülbelül 12 ezer tonna, miközben a kormoránok évente 20 ezres kárt okoznak a hazai halgazdálkodásban.

Az alternatív módszerek azért nem működnek a kormoránok elijesztésére, mert szívós, tanulékony, intelligens állatok, gyorsan alkalmazkodnak bármilyen körülményhez.

A törvénymódosításról a képviselőház fog dönteni.

Hirdetés