A juhhívő Daea ruhástól vetné magát a vízbe, hogy széttépje a kormoránokat

Merthogy Románia nem válik állatkertté, amíg ő a miniszter. De a törvény egyelőre a kormoránokat védi.
Hirdetés

Ismét elragadta plasztikus nyelvezete Petre Daea agrárminisztert, pedig csak brăilai öntözőrendszerek modernizációját tekintette meg. A sajtó azonban a kormoránokról faggatta, mert Daea és a kormoránok viszonyának már hagyománya van.

A kormoránok európai állománya a 24-szeresére, legalább 1,8 milliósra nőtt az elmúlt 25 évben, és évente 300 ezer tonna halat zabálnak fel, fakadt ki a miniszter. De Románia nem válik állatkertté, amíg ő a miniszter, fogadkozott. Romániában háromszor annyi halat esznek meg, mint amennyit a haltenyésztők kifognak, vázolta a kormoránok és haltenyésztők közötti konfliktust, de a megoldásban már nem volt ennyire egyértelmű.

Előbb azt állította, az Európai Bizottságnak kell tennie valamit, majd hogy Romániának kell felmentést kérnie az alól a 2009-es direktíva alól, amely tiltja a vadon élő madarak megzavarását, megölését, tojásaik vagy fészkeik tönkretételét, és amely a kormoránokat is védi. Mert hogy 22 ország már kért és kapott valamilyen szintű felmentést, de Románia még csak nem is kérte.

Daea egyéni megoldásra is hajlandó, puszta kézzel tudna nekiesni a kormoránoknak: „Itt is volt egy gazda, aki mondta, hogy menjünk, nézzük meg, jelenleg is mintegy száz kormorán él a létesítménye körül. Mondtam neki, hogy nem megyek, mert [a kormoránok — szerk.megj.] arra késztetnek, hogy ruhástól menjek be értük a vízbe” – illusztrálta eltökéltségét az agrárminiszter.

Hirdetés