Találja ki, melyik városban van Románia legdrágább kórházi parkolója!

Segítünk. Az egyik beceneve az, hogy kincses város.

Hirdetés

Aki Kolozsváron (vagy a környékén) él vagy járt itt, tudja, hogy Erdély fővárosa közlekedésügyileg a dugókról, továbbá arról az idegi alapú arcrángásról híres, amelyet egy központi parkolóhely levadászása okoz. Persze, a helyzet bonyolult, évek óta folynak a viták, hogyan lehetne jobbá varázsolni az okos várost ilyen szempontból is.

Addig azonban szenzációs hírek terjengenek Kolozsvárról: állítólag itt van az ország legdrágább kórházi parkolója. Nos, ezt nem tudjuk városról városra leellenőrizni, de ha megnézzük a megyei kórház udvarán látható táblát, akkor valóban csuklani kezdünk.

Ha az ember úgy dönt (és miért nem döntene úgy, amennyiben azt írja, hogy van parkoló a kórházudvaron), oda akar parkolni, az első fél óra szinte semmibe se kerül. Azaz öt kemény lejbe. Ha viszont átlépi a küszöböt, a következő óra már… figyelem, 40 lejbe kerül. És ha történetesen tovább telik az idő, óránként 80 lejt kell lepengetni. Ha pedig valaki elveszti a parkolójegyét, 200 lejébe kerül.

Ha összehasonlítjuk a fenti árakat a környél nyilvános parkolóinak óránkénti tarifáival, az első fél óra esetén nem vészes a különbség, hiszen az utcán (illetve a megyei kórház közelében levő parkolóházban) 30 perc négy lejbe kerül. Na de utána…

A kórháznak persze megvan a maga magyarázata a csillagászati árakra. Azért ennyi, mondják az illetékesek, hogy a polgár ne hagyja ott az autót, s menjen, például kávézni (tudjuk, ilyen is van). Intézze a dolgát, aztán szevasz!

Na de milyen gyakran láttunk Romániában olyasmit, hogy az ember beugrik a kórházba és fél óra alatt letudja a parkolást, bejutást (pandémia idején ez az idő erősen elnyúlhat, hiszen már a járványszűrőnél sor van), orvosi vizitet (azt is tudjuk, hogy az ilyen alkalmak nem úgy működnek, mint a svájci óra, főleg, ha a főorvos úr protekciós betege is befut), esetleges extra papírmunkát , hogy aztán elindulhasson hazafele. Fél óra alatt ez még Usain Boltnak sem sikerülne, pedig ő aztán tényleg gyors.

Hirdetés

Márpedig ha nem siet az ember, iszonyú összegeket hagy az automatánál. Az ismert rekordösszeg 425 lej volt, hat órai parkolásért. Hát, nem lennénk az illető bőrében.

Mit is mondjunk? Önmagában a gondolat nem rossz. Csak szokás szerint nálunk mindent fordítva csinálnak. Mert ha tele lenne a város parkolóházzal (mondjuk, ingatlancápás irodaházak, szállodák helyett), egyéb parkolóhelyekkel, na, akkor tökéletes lenne az intézkedés. De addig… enyhén szólva pofátlanság.

Jó egészséget kívánunk! Mert akkor nem kell csillagászati összeget otthagyni a kórházi parkolóban.

Hirdetés