Szokatlan ötlettel álltak elő a kolozsvári civilek, csak hogy megszabaduljanak egy járdára épült, ronda épülettől

A Széchenyi tér sarkán álló hotelt megvásárolnák, és rábíznák az önkormányzatra a lebontását. Mit válaszolt Emil Boc?

Hirdetés

Felzavarta az állóvizet a Petőfi utcában felhúzott, koporsó alakú épület Kolozsváron, mely újfent arra irányította a figyelmet, hogy milyen sok illegálisan vagy obskúrus keretek között felépült, az alapvető esztétikai vagy szakmai normákra fittyet hányó objektum van a kincses városban. Így került ismét a közbeszéd homlokterébe a Széchenyi tér sarkán, közvetlenül a járdán felépített Cristian Hotel esete, mely a funari idők óta rondítja a teret.

Ezekkel az épületekkel már nemigen van mit kezdeni, valószínűleg erre akart rácáfolni a kolozsvári civileket/aktivistákat egybegyűjtő Facebook-csoportban megjelent kezdeményezés, melynek ötletgazdája azt javasolta, hogy gyűjtsenek össze 400 ezer eurót, vásárolják fel, majd bontassák le a város szégyenfoltjának számító Cristian Hotel épületét. A felhívás szövege szerint ha mindenki bedobna egy eurót a közösbe, simán kijönne az eladóvá vált hotel ára, sőt, még maradna pénz néhány fára is. Az épülettel az a legfőbb bajuk – azon kívül, hogy a járdára építették és csúnya –, hogy akadályozza a környék korszerűsítését.

Bár egy ilyen kezdeményezést nehéz első hallásra teljesen komolyan venni, a hozzászólások alapján többen is hajlandóak lennének erre pénzt áldozni, akár nagyobb összeggel is támogatva az épület lebontását. Mintegy kétszázan reagáltak a felhívásra, többnyire támogatásukról biztosítva az ötletet. Mivel a terv szerint az épületet az önkormányzatnak adományoznák, egyik szokásos rádióinterjúja keretében megkérdezték Emil Boc polgármestert is erről. Az építési engedély és alapozás nélkül felhúzott ingatlanról azt mondta, hogy nem lehet lebontani, és Gheorghe Funart kellene megkérdezni minderről, mert az ő jóváhagyásával történt az építkezés. Az elévülési idő viszont már rég lejárt, és nincs olyan bíróság, mely jóvá hagyná az ingatlan lebontását – magyarázta a polgármester.

Nem maradt válasz nélkül az elöljáró válasza, a hotelvásárlás- és bontás ötletgazdája szerint könnyű a politikailag már megsemmisült Funarra – vagy esetenként az építészekre, sőt, a kolozsváriakra – kenni a sarat az illegálisan felépített ingatlanok kapcsán, csakhogy van néhány közintézmény, melynek hatáskörébe esne az építkezések felügyelete. A polgármesteri jelentések egy árva szóval sem említik ezeket a problémákat, mert azok egy „okos” város illúziójával áltatják a polgárokat. Mellesleg pedig a „kérdezzék Funart” magatartás elég sokat elárul arról, hogy a polgármester mennyire becsüli a város lakóit. Nem lehet a végtelenségig minden blöfföt újabb blöffökkel takargatni, miközben a városnak nincs egy tisztességes városrendezési terve – foglalható össze a válaszüzenet.

Többen kifejtették, hogy azért nem támogatják az ötletet, mert annak a befektetőnek a zsebébe menne a pénz, aki az illegális építkezés révén felépített hotelből hasznot húzott az évek során. Talán inkább felelősségre kellene vonni az illetőt, mintsem hozzávágni 400 ezer eurót. Viszont a cég ellen csődeljárás van folyamatban, így valószínűleg hitelezőkhöz kerülne az összeg.

Hirdetés