Szinte észrevétlenül szavazták meg ismét a törvényt, mely megvédené az adócsalókat a börtöntől

Egyszer már alkotmányellenesnek nyilvánították a „géppuskás” honatya kezdeményezését, ennek ellenére most ismét átment a képviselőházon.

Hirdetés

Az utcai tiltakozásokat is kiváltó büntetőjogi reform (biztos emlékszünk még rá, az azóta börtönbe került Liviu Dragnea volt PSD-elnök egyik szívügye volt) emlékét idézi az a törvénymódosítás, mely kedden komolyabb visszhang nélkül ment át a képviselőházon. Egy olyan jogszabály-módosításról van szó, amelyet egyszer már alkotmányellenesnek kiáltott ki a taláros testület, és a kormány is negatívan véleményezett, de ez a képviselők ingerküszöbét nem igazán érte el. 195-en szavaztak mellette, 72-en ellene, és volt 19 tartózkodás is.

A sajtóban csak géppuskás képviselőként emlegetett Cătălin Marian Rădulescu úgy módosítaná az adócsalás megelőzéséről és leküzdéséről szóló törvényt (2005/241), hogy felmentené a börtönbüntetés alól azokat az adócsalókat, akik kifizetik az okozott kár teljes összegét és a 20 százaléknyi szankciót. Ez kifejezetten a 100 ezer euró alatti adócsalásokra vonatkozna.

Ha már átment a képviselőházon, mely döntő házként szavazott róla, Cătălin Predoiu igazságügyi miniszter azt javasolja a kormánynak, hogy támadja meg az Alkotmánybíróságon a jogszabály-módosítást. Korábban a PNL, az USR és a PMP emelt ellene kifogást az alkotmánybíráknál.

Hirdetés