Szeretné, hogy egy „dák” legyen a polgármestere?

Na, azért nem kell kétségbeesni. Erdélyben nem fordulhat elő ilyesmi. (Reméljük.)

Hirdetés

Megkezdődött a helyhatósági választási kampány: a jelöltek kiállnak a reflektorfénybe és megmutatják választóiknak a lehető legjobban kigyúrt politikusi és politikai testüket-lelküket. És ahogy az már ilyenkor lenni szokott, fura pókok is előbújnak a kövek alól. Hiszen polgármesternek lenni jó! Csokorba szedtünk önöknek néhányat.

Kezdjük a címben is említett „dákkal”. Régi ismerősünk ő, Mircea Chelaru nyugalmazott tábornok (ő látható a címfotón), egy igazi mioritikus büszkeromán törpepárt, a Román Nemzet(ség) Párt egyik alapítója. És mint igazi törpe, igazán nagyra tör: Bukarest főpolgármestere akar lenni. Keményen célra törni pedig kemény szlogenekkel lehet. Az első egy nehezen lefordítható román szójáték: „Un primar cu adevărat GENERAL!” (Románul a főpolgármestert primar generalnak nevezik, de a general szó egyben tábornokot is jelent, értik már, ugye?) A második viszont nagyon világos: Rend és fegyelem! A tábornok úr pártos ( többek közt teljesen magyarellenes vérnackó) elképzelései alapján el sem merjük képzelni, hogy is gondolja azt a bizonyos rendet és fegyelmet.

Maradjunk még egy egzotikus figura erejéig Bukarestnél: van egy Octavian Bădescu nevű független jelölt, aki első ránézésre erősen „klikkérzékeny” ígérettel állt elő. Ha megválasztják, főpolgármesterként egyetlen euró (1!) havi fix fizetést fog kérni. És nem csak magának, az egész hivatali személyzetnek. Hűha! Na de azért ennyivel nyilván ők sem érhetik be, mert azonnal kiürülne a hivatal. A fizetések maradék (oroszlán-) részét teljesítménybónuszok formájában kapná meg ő is, a beosztottjai is. Ez azért szimpatikus, nem? Most képzeljék el, hogy bemennek a hivatalba és az ügyfélablakok mögött senki sem alszik, solitaire-ezik, körmöt reszel, trécsel a telón, mindenki ott van és szolgálatkészen rendelkezésre áll. Mert másképp marad az egy darab euró a hó végén. Más kérdés, hogy ki és hogy fogja betartatni a versenyszabályokat, illetve értékelni a teljesítményt. Hiszen azért ne feledjük: Románia a végtelen lehetőségek hazája.

Ugorjunk most át a Kárpátokon, Kolozsvárra. A Népi Mozgalom Párt (PMP) jelöltje, Avram Fițiu professzor úr többek közt a fejébe vette, hogy megválasztása esetén rábírja a kolozsváriakat az egészséges(ebb) étkezésre. Remek ötlet, nem? E célját pedig úgy kívánja elérni, hogy kötelezi a város élelmiszerboltjait: lássák el címkékkel az élelmiszereket, mégpedig a termék környezetre gyakorolt kémiai hatása, illetve az eladás helyszínére való szállítás által okozott környezetszennyezés mértéke szerint. Például: piros, ha a fentiek alapján nagyon egészségtelen, zöld, ha nagyon egészséges. De hahó, hát vannak már zöld termékek a boltokban! Nem baj, ez más, állítja a jelölt úr. A lengyelországi bioalma például piros címkét kap majd, mert ugye, messziről szállítják ide, tehát nagyon szennyezi a környezetet. Nem is tudjuk, mit mondjunk erre. Jó lesz! Ha…

Hirdetés

Nézzük tovább: egy konstancai független polgármesterjelölt, a magánszektorból érkező Constantin Frățilă úr keményen odaver az asztalra: szerinte a szociális segélyrendszer jelen pillanatban nem egyéb választási csúszópénznél. Ezért, ha ő lesz a polgármester, bizony megvonja a szociális segélyt mindazoktól, akik képesek dolgozni. Ezzel a gondolattal jórészt egyetértünk, viszont jelölt úr, ne feledje, hogy a munkához munkahely is kell, különös tekintettel a jelenlegi pandémiás állapot okozta munkahely-válságra. (Khm, szerintünk ez az úr a büdös életben nem lesz polgármester, ilyen ígéretekkel.)

A végére hagytuk azokat a jelölteket, akik esetében első ránézésre nincs semmi rendkívüli, azon kívül, hogy az intézményes korrupció által átszőtt Romániában, nos, kicsit furcsa a nevük. A magunk részéről csúnya dolognak tartjuk az emberek nevén viccelődni, hiszen egyrészt nem tehetnek róla, másrészt egyáltalán nem biztos, hogy például az alábbi két jelölt esetében érvényes a nomen est omen elve, de mindentől függetlenül, a választópolgár kicsit meghökken, ha megpillantja e neveket egy óriásplakáton. Egyikük a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) színeiben Râmnicu Sărat városban induló Cristinel Hoțescu (Tolvajos), másikuk a szociáldemokrata (PSD) Mugurel Minciună (Hazugság), aki egy Cetățeni nevű községben pályázik a polgármesteri székre.

Hirdetés