Szeptemberig lefújnának minden tömegrendezvényt, lőttek a nyári fesztiváloknak, városnapoknak

Még tavaly megvette a jegyet az összes fontosabb hazai nyári fesztiválra? Van egy rossz hírünk...

Hirdetés

A kulturális minisztérium törvénytervezete szerint augusztus 31-ig nem lehet 1000 főnél több embert megmozgató eseményeket szervezni, legyen az kül- vagy beltéri, ingyenes vagy befizetős.

A tervezetet közvitára bocsátják. A törvényre az indoklás szerint azért van szükség, mert a veszélyhelyzet lejártával sem szűnik meg a koronavírus jelentette kockázat, így további ideiglenes intézkedésekre van szükség.

Ez konkrétan azt jelenti, hogy se Kolozsvári Magyar Napok, se Untold, se Electric Castle, se Neversea, se ARTmania, se Summer Well, se semmi nem lenne idén nyáron. Legalábbis az eddig ismert formájukban.

A koncerteket és kulturális eseményeket szervező román egyesület (AROC) azért is sürgetett egy ilyen döntést, mert a rajongók választ várnak, meg lesz-e tartva a kedvenc fesztiváljuk, meg azért is, mert egy rakás, még a pandémia előtt megkötött szerződést nem lehet felbontani, ha a kormány nem hoz egyértelmű intézkedést az ügyben.

Hirdetés

Az intézkedés és az új irány láthatóan megvan, idén tehát előreláthatóan le kell mondani a nagyszabású bulikról.

Hétfőtől egyébként újra lehet majd szabadtéri előadásokat és egyéb kulturális rendezvényeket szervezni maximum 500 fős közönséggel, amennyiben mindenki maszkot visel, és a székek két méterre vannak egymástól.

Hirdetés