Szénné égett a Piatra Neamț-i kórháztűz öt áldozata, őket továbbra sem tudják azonosítani

A legfőbb ügyészség befejezte a helyszínelést a megyei kórházban, a pár hete kinevezett igazgató pedig lemondott. Sok még a kérdés az ügyben.

Hirdetés

A Piatra Neamț-i megyei kórház intenzív osztályán keletkezett tűzvész öt áldozata szénné égett, őket majd csak a DNS-minták alapján tudják azonosítani – ezt a legfőbb ügyészség közölte hétfőn abban a közleményben, amelyben azt is bejelentik, hogy lezártnak tekintik a tragédia helyszínén végzett vizsgálatokat.

Az ügyészek szó szerint átkutatták a kórház minden szegletét, több dokumentumot lefoglaltak, és kihallgatták az összes felelősnek vélt személyt. A legfőbb ügyészség szombaton gondatlanságból elkövetett emberölés gyanújával indított eljárást, átvéve a Neamţ megyei törvényszéki ügyészség nyomozását.

Időközben Lucian Micu, a megyei kórház igazgatója bejelentette, lemond a tisztségéről, mert úgy érzi, semmivel nem tudja segíteni már az egészségügyi intézményt. Mint mondta, az áldozatok hozzátartozói és a tűzvészben érintett alkalmazottak iránti tiszteletből mond le a tisztségéről.

Sokatmondó, hogy a Piatra Neamț-i megyei kórházban csak az elmúlt évben nyolc igazgató váltotta egymást, Lucian Micut kevesebb, mint három héttel ezelőtt, október 28-án nevezték ki.

Hirdetés

A tíz halálos áldozatot követelő Piatra Neamț-i tragédiáról itt és itt írtunk részletesen. Hétfőn az is kiderült, hogy elhunyt az egyik beteg, akit a tűzeset miatt átszállítottak szombat éjszaka a paşcani-i kórházba. Nem sérült meg a tűzesetben, de koronavírusos volt és hasnyálmirigy-gyulladásban szenvedett.

A Piatra Neamț-i önkormányzat hétfőn a város díszpolgárává avatta Cătălin Denciut, az orvost, aki az életét kockáztatva vetette magát a lángok közé, hogy megmentse a magatehetetlen betegeket, őt jelenleg Belgiumban kezelik. A polgármesteri hivatal ugyanakkor úgy döntött, a Piatra Neamț-i lakcímmel rendelkező négy áldozat családjának 10 ezer lejes segélyt biztosít.

Hirdetés