Így néz ki egy áramforrás a kolozsvári ortopédián / Fotó forrása: Emanuel Ungureanu

Nem alakítgathatják kényük-kedvük szerint az intenzív terápiás osztályokat a kórházigazgatók

Országos szinten kétszázzal növelik a koronavírus-fertőzötteknek fenntartott kórházi ágyak számát. A kormány felügyelni fogja az összes beavatkozást.

Hirdetés

A járvány tombol, fogynak a férőhelyek a Covid-kórházakban, és a Piatra Neamț-i eset tanulsága szerint az intenzív terápiás osztályokon (ATI) sincsenek biztonságban a betegek. Ezeket a tényeket figyelembe véve egyértelmű, hogy sürgős intézkedésekre van szükség, így hát Ludovic Orban kormányfő újabb sürgősségi gyűlést hívott össze Nelu Tătaru egészségügyi miniszterrel, hogy átbeszéljek a teendőket. Túl sok új információt nem közölt a találkozó után, hiszen azt már vasárnap kilátásba helyezte, hogy minden egyes kórházban ellenőrizni fogják a körülményeket az intenzív terápiás osztályokon, ezzel is kizárva a tűzvész megismétlődésének lehetőségét.

A körülbelül egy hónapon át tartó folyamat elkezdődött, ezzel párhuzamosan kidolgoznak egy megfelelési tervet, melyet minden kórháznak be kell ezentúl tartania. Orban bejelentette: új kórházakat vonnak be a koronavírus-fertőzöttek ellátásába, kétszáz új férőhelyet alakítanak ki. Ugyanakkor szigorítják a beutalás szabályait, hogy ténylegesen csak az intenzív ellátásra szoruló betegek foglalhassák el a helyeket. Az ATI-részlegeken végzett munkálatokat a kormány fogja finanszírozni, az egészségügyi berendezések karbantartására és javítására külön szerződéseket fognak kötni. Lehet, hogy európai uniós támogatást is tudnak szerezni a beruházásokra.

A kormányfő optimizmusára vall, hogy szerinte az intenzív terápiás osztályok biztonságosak, és a nem Piatra Neamț-i eset alapján kell megítélni ezek működését.

Hirdetés