Minden, amit jelenleg tudni lehet a Piatra Neamț-i tragédia lehetséges okairól és felelőseiről

Rengeteg még a megválaszolatlan kérdés, egy valami viszont biztos: elkerülhető lett volna a tragédia.

Hirdetés

Tíz évvel a giuleşti-i szülészeten történt tűzvész és öt évvel a Colectiv után Románia ismét egy tragédia okait és felelőseit keresi. A Piatra Neamț-i megyei kórház intenzív osztályán keletkezett tűz ügyében a legfőbb ügyészség gondatlanságból elkövetett emberölés gyanújával indított eljárást, átvéve a Neamţ megyei törvényszéki ügyészség nyomozását. A kormányfő is sürgősségi ülést hívott össze.

A feltételezések szerint a 18:30 körül keletkezett tüzet

egy túlmelegedett infúziós fecskendőpompa okozhatta,

mely szikrázni kezdett. Az oxigénforrás közelsége miatt pillanatok alatt lángra kapott a kórházi felszerelés, a tűz pedig átterjedt az intubált betegekre. Ez azonban még mindig csak találgatásnak minősül, egészen addig, amíg a folyamatban lévő ügyészségi nyomozás le nem zárul. Hosszú folyamat lesz, a helyszínelés is legkevesebb két napig is eltarthat.

A helyszínen – hasonló esetekben jártas ügyészek felügyeletével – jelenleg is szakértők vizsgálódnak. A nyomozást nehezíti, hogy a járvány miatt fokozott óvintézkedésre van szükség, mivel a tűzvész áldozatai koronavírus-fertőzésben szenvedtek, és az intenzív osztály is tele van covidosokkal.

Ezzel párhuzamosan minden illetékes hatóság vizsgálódik,

így az már most kiderült, hogy az egészségügy minőségét felügyelő országos hatóság szerint a kórház nem rendelkezett akkreditációval. Legutóbb öt évvel ezelőtt mérték fel a kórház helyzetét, és akkor több problémát is feltártak, amelyeknek egy tűzvész esetén súlyos következményei lehetnek. A kórházak országos újraakkreditálása folyamatban van, a Piatra Neamț-i kórház jövőre került volna sorra.

George Lazăr, a Neamţ megyei prefektus fontos adalékkal szolgált a sajtónak a tűzeset körülményeiről. Mint kiderült,

a kórház szombaton költöztette át a súlyos állapotban lévő fertőzötteket a harmadik emeletről a második szintre,

erről azonban nem értesítették a közegészségügyi igazgatóságot, és nem is dolgoztak ki egy erre vonatkozó tervet.

A kórház menedzsere, Lucian Micu – aki mellesleg a nyolcadik igazgató a kórház élén mindössze egy év alatt – cáfolta, hogy engedély nélkül költöztették el az intenzív terápiás osztályt, mondván, hogy mind a harmadik, mind a második emeletre érvényes a közegészségügy által kiállított engedély. Állítása szerint gyakran költöztetik a súlyos betegeket az egyik emeletről a másikra, szombaton is ez történt. Igaz, hogy elmúlt három hétben azon dolgoztak, hogy négy ággyal bővítsék az intenzív terápiás osztályt, de ennek nincs köze a tűzvészhez, mivel a kórházépület másik részén kerül sor a bővítésre, az ottani berendezések pedig még nincsenek beüzemelve – mondta a menedzser.

Hirdetés

A baleset körülményeinek vizsgálatakor nem lehet figyelmen kívül hagyni azt a tényt, hogy

a kórház körül komoly politikai csatározások folytak,

és nem véletlen az, hogy a menedzseri tisztséget végül október végén Lucian Micu, Roman volt polgármestere kapta. A kórházat a megyei tanács tartja fenn, melynek elnöke a PSD-s Ionel Arsene, aki az összes kinevezést politikai alapon rendezte. Ráadásul olyan vezetők váltogatják egymást, akiknek korábban a törvény betartásával is gondjuk akadt, néhányuk ellen az ANI vagy a DNA is eljárást indított.

A PNL sem volt képes megfelelő embert találni a kórház élére akkor, amikor a szükségállapot idején a kormány átvette a vidéki kórházak irányítását. Akkor egy temetkezési vállalkozót neveztek ki, igaz, az illető csak három napig bírta a gyűrődést.

Az elmúlt hónapokban egymást érték a botrányok a kórház körül, egy másik igazgató azért kényszerült lemondásra, mert a helyi televízió felvételekkel igazolta, hogy a létesítmény udvarán akár 14 órát is várakozniuk kell a betegeknek, míg átesnek a szűrésen.

Mindezek után egyértelmű, hogy nem ártana a felelősök megtalálása érdekében a politikusok között is szétnézni.

Hirdetés