Székelyföldi terrorvád: öt nappal rövidülhet Bekéék büntetése, ha minden összejön

A bukaresti táblabíróság viszont úgy döntött, hogy az ügyükben döntsön inkább a legfelsőbb bíróság.

Hirdetés

Öt nap is baromi hosszú idő lehet, ha az ember börtönben ül, így érthető, hogy a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) terrorizmus vádjában öt év börtönre ítélt székelyföldi aktivistái, Beke István és Szőcs Zoltán is minden jogi lehetőséget megragadnak, hogy lerövidítsék a sokak szerint indokolatlanul sok börtönbüntetésüket. Az Adevărul napilap értesülése szerint Beke István kérte a bukaresti táblabíróságtól, hogy öt nappal hamarabb szabadulhasson, és Szőcs Zoltán is hasonló kérvénnyel fog élni. Csakhogy a bírák kedden úgy döntöttek, hogy ebben ők nem illetékesek, és átpasszolták a kérvényt a legfelsőbb bíróságnak.

A kérés nem alaptalan: a két székelyföldi fiatal a jogerős ítéletet megelőző időszakban öt nappal hosszabb ideig tartózkodott házi őrizetben, ugyanis amikor hatósági felügyelet alá helyezték őket, az ügyészek döntése közel egyhetes késéssel érkezett meg Kézdivásárhelyre. A törvény értelmében előzetes letartóztatás vagy házi őrizet esetén a büntetésből annyi napot vonnak le, amennyit a vádlottakkal szembeni kényszerintézkedés tartott.

Alapfokon 2017 áprilisában a bukaresti ítélőtábla felmentette a vádak egy része alól Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt, az ügy viszont a legfelsőbb bíróság elé került. Öt év letöltendőt kaptak, mivel az ügyészség kérte a vád besorolásának megváltoztatását közösség elleni merényletre tett kísérletről terrorista cselekedetre, amit a bírók jóváhagytak.

A büntetésük öt napnyi lerövidítéséről most szintén a legfelsőbb bíróság fog dönteni.

Hirdetés