Szatmárnémeti is elesett: csütörtöktől karanténba kerül a megyeszékhely

Így újabb székváros kerül vesztegzár alá a fertőzöttségi ráta növekedése miatt.

Hirdetés

Szatmárnémetiben is bevetik a lehető legdrasztikusabb járványellenes szigorítást: a megyeszékhelyen csütörtöktől két hétre teljes zárlatot hirdetnek. Az ok ebben az esetben is az, hogy a fertőzöttek aránya jelentős növekedésnek indult az elmúlt időszakban: 7,44 ezrelék az elmúlt 14 napban – vagyis az érintett időszakban ezer lakosra ennyi fertőzött jutott.

Ezen kívül Szatmárpálfalván, Vetésen és Szaniszlón is elrendelik a vesztegzárat, mivel a fertőzés ezeken a településeken is hasonló arányban terjed.

A vészhelyzeti hatóság közleményéből kiderült, hogy a szatmárnémetiek ismét újraélheti a szükségállapotban már megtapasztalt szigorításokat, többek közt

  • korlátozni fogják a lakosság szabad mozgását 6 és 22 óra között, csak alapos indokkal – munkavégzés, alapszükségletek, gyógyszerek beszerzése, rászorulók gondozása vagy orvosi ellátás – lehet elhagyni az otthont (ehhez kell majd szándéknyilatkozat is;
  • éjszaka természetesen továbbra is kijárási tilalom lesz érvényben;
  • az átutazók behajthatnak a városba, de megállni nem szabad;
  • az éttermek, kávézók csak házhoz szállítást, vagy elvitelt vállalhatnak a karantén alatt, az üzletek 21 órakor bezárnak.

Mint ismeretes Zilah már november 5. óta, Nagybánya november 11. óta, Nagyszeben hétfő óta, Gyulafehérvár pedig mától vesztegzár alatt van, és Beszterce is erre készül.

Hirdetés