Illusztráció: Pixabay

Számítógépen játszik a büdöskölök? Nemsokára hivatásos e-sportoló lehet belőle!

És nem csak a gyerek, felnőttek is nyomják rendesen a wasd-ot. Hogy mit??

Hirdetés

Egy megszállott számítógépes játékost, gémert arról lehet megismerni, hogy néha üvegessé válik a tekintete, a billentyűzetén pedig a többinél jóval kopottabbak a w, a, s és d gombok, ugyanis általában ezekkel lehet irányítani a népszerű játékok többségét.

Játékos pedig nem csak Benőke lehet a 7. céből, aki a szülőkkel közelharcot vívva mindig kierőszakol magának még plusz napi egy órát, hogy

Fortnite-ban cafatokra robbantsa az ellenfél KingOfWar84-et,

hanem a középkorú apukája is, aki a család esti elcsendesedése után egy sör társaságában letelepszik az ősrégi CoD vagy CS Team Fortress elé, hogy kicsit kilője magából a tarkójában feszülő napi gondokat. (De ugyanígy működik a dolog, ha a szereplőket behelyettesítjük Krisztinkával és az anyukájával, a számítógépes játékokban nincs nemi diszkrimináció, mint gonosz, elmaradott való világunkban).

Nos, a társadalom „komoly”, „felelős” és „hasznos” része által előszeretettel komolytalannak, felelőtlennek és haszontalannak bélyegzett e-játékok világában nemsokára Romániában is drámai változás áll be, ugyanis a kormányzat arra készül, hogy ezeket a virtuális foglalatosságokat hivatalosan is, e-sportként ismerjék el.

A román fővárosban éppen zajlik az Esports Summit Bucharest nevű rendezvény, amelyen Mara Mareş miniszterelnöki tanácsos bejelentette, hogy

a testnevelési és sporttörvényt hamarosan kiegészítik egy elektronikus sportokra vonatkozó résszel,

a jogszabályt módosító javaslatot szeptemberben terjesztik be a parlamentben.

Hirdetés

Elektronikus sportnak pedig nem csak a számítógépen vagy játékkonzolon űzött virtuális foci, tenisz vagy teke minősül, hanem a lövöldözős vagy stratégiai játékok is. Jó ideje, világszerte rendeznek népes részvétellel és népes nézősereggel e-sport versenyeket, amelyeken hivatásossá vált játékosok mérik össze képességeiket. A győztesek pedig – a profi teniszezőkhöz vagy focistákhoz hasonlóan – dollár-milliókat keresnek azzal, hogy egy képernyő előtt ülve nyomogatják a wasd-gombokat.

Persze az otthon játszogató Benőke nem lesz automatikusan e-sportoló és nem is keres pénzt a szórakozásával, viszont ha meglesz erre a törvényes keret, és ha ügyesen veri a billentyűzetet,

lehetősége lesz rá, hogy beiratkozzon ilyen versenyekre és elvigye a fődíjat.

És akkor az ősei sem cseszegethetik folyton azzal, hogy elsemmiskedi a napot, és hogy folyton a képernyő előtt ücsörög, mert akkor lazán azt válaszolhatja, hogy éppen edz a versenyre, hogy elverje a bajnok KingOfWar84-et és keressen rajta egymillió dollárt.

Hirdetés