Szakértő: mivel a kormány és a parlament nem hozott óvintézkedéseket, ismét korlátozásokra számíthatunk

A koronavírus-járvány ugyanis ismét csak szépen combosodik.

Hirdetés

Keményen odamondott az országot irányító politikusoknak és intézményeknek Răzvan Cherecheş kolozsvári közegészségügyi szakértő, a Babeș–Bolyai Tudományegyetem professzora, aki szerint az illetékesek politikai okokra visszavezethető tétlensége miatt az ősz folyamán újabb szigorú korlátozásokra számíthatunk, mivel elmulasztották megtenni a koronavírus-járvány terjedését szolgáló lépéseket.

A közismert szakértő szerint

garantált, hogy a fertőzöttek száma a következő hetekben, hónapokban tovább növekszik majd,

mivel ahhoz, hogy ez ne így legyen, a hatóságoknak már két hete meg kellett volna hozniuk a szükséges döntéseket.

Ami természetesen nem történt meg.

Ennek nyomán ősszel könnyen előfordulhat, hogy visszatérnek az olyan, egyáltalán nem kedves „ismerősök”, mint az utcai maszkviselés kötelezettsége, az éjszakai kijárási korlátozás, az üzletek zárási időpontjának előre hozatala, a vendéglátóhelyek bezárása.

Ennek egyetlen oka van: az illetékes hatóságok nyáron nem fáradoztak azzal, hogy meghozzák azon intézkedéseket, amelyek ellensúlyozhatnák az őszi növekedést, és ezzel enyhíthetnék az esetleges korlátozásokat.

Az egészségügyi szakember azért is megrótta a kormányt, mert

még azon lépéseket sem tette meg, amelyek az iskolai járványgócok kialakulásának megakadályozását szolgálják

– miközben egy hét múlva itt a tanévkezdés.

Nehéz őszre számíthatnak a vendéglátóhelyek is, mivel nem történt semmilyen intézkedés, amely megakadályozhatná, hogy ismét be kelljen majd zárni a belső tereket.

Persze elvileg még mindig lehetne óvintézkedéseket tenni – például azzal, hogy egyes ágazatokban, például az egészségügyben és az oktatásban kötelezik a dolgozókat a koronavírus elleni oltás felvételére.

De csak elvileg, mivel a parlament nem volt hajlandó vállalni a felelősséget, hogy ezt megvitassa.

Az ok egyszerű: népszerűtlen intézkedésről van szó, amely csökkentené a kormánypártok támogatottságát.

Hirdetés

Gyakran fölmerül, hogy Románia is követheti számos európai ország példáját, ahol azokat, akik felelős módon felvették az oltást, azzal jutalmazzák, hogy nem korlátozzák a mozgási szabadságukat, szabadon mehetnek színházba, vendéglátóhelyekre, illetve használhatják a tömegközlekedést.

Cherecheş szerint ez járható út, ugyanakkor az oltatlanokat nem korlátozhatják abban, hogy hozzáférjenek a létfontosságú szolgáltatásokhoz – mint például a bevásárlás az élelmiszer-boltokban -, csak bizonyos, nem létfontosságú tevékenységekben emelhetnek előttük korlátokat.

Például megtilthatják, hogy hétvégenként plázába járjanak.

Az egészségügyi szakértő meglehetősen kemény ítéletet mondott a hatóságokról.

Szerinte a kormány és a parlament nyáron szabadságon volt, nem vállalták a felelősséget a járvány negyedik hullámának megfékezéséhez szükséges intézkedésekért, csupán az enyhítésekről szóló diadalmas bejelentéseket hallhattuk, anélkül, hogy konkrét intézkedési tervet dolgoztak volna ki a negyedik hullám ellen.

Kemény kijelentések de azért azt is érdemes megjegyezni, hogy nem csupán a kormány, hanem a polgárok is felelősséget viselnek, és ők is tehetnek a negyedik hullám súlyosságának csökkentéséért.

Például azzal, ha az, aki még nem vette fel az oltást, végre beadatja magának.

Nem másért, de az adatok szerint a súlyos fertőzéssel kórházba kerültek közel 90 százaléka az oltatlanok közül kerül ki.

 

Hirdetés