Szakemberek: egy frászt rontja a focisták teljesítményét a koronavírus elleni oltás

Gigi Becali „zseniális” megállapításait cáfolják szemléletesen.

Hirdetés

A román labdarúgás hamisítatlanul balkáni színfoltja, Gigi Becali, aki a korábban a Bukaresti Steaua labdarúgóklub nevét bitorló FCSB finanszírozója, az utóbbi két évben – mivel saját meggyőződése szerint mindenhez is ért – a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos témákhoz is rendszeresen hozzászólt.

Kivagyi és harsány stílusában természetesen nem az igazi egészségügyi szakértők által hangoztatott tényeket népszerűsítette, hanem az oltásellenes álhírgyártókét.

Ezzel lehet, hogy az antivaxxerek körében számos támogatót szerzett, a csapatát viszont simán kigolyózta a kupából.

Ennek ellenére nemrég azzal állt elő, hogy a vakcinák rontják a labdarúgók teljesítményét.

Az oltási kampányért felelős testületnél itt telt be a pohár: reagáltak Becali kijelentésére, amelyben keresetlenül csak ostobaságnak minősítették azt.

Ezt konkrétan egy futballpéldával illusztrálták:

az oltásban élen járó Anglia bajnoksága, a Premier League négy csapattal is képviselteti magát a Bajnokok Ligájában,

ahol könnyen megszámolható, hogy hány román csapat van: konkrétan nulla.

A Premier League játékosai közül december 21-éig 84 százalék vette fel legalább az első oltást, két csapat játékosainak a 100 százaléka beoltatta magát.

A Manchester City 5-0, a Liverpool 2-0 arányban nyerte meg az első nyolcaddöntős meccsét.

Hirdetés

Az oltási testület emlékeztet: semmilyen tanulmány sem igazolja, hogy a beoltott játékosok teljesítménye csökkenne – azt viszont tanulmányok garmadája bizonyítja, hogy ha egy sportoló elkapja a vírust, az hosszan tartó negatív hatásokkal járhat.

Ezért aztán arra kérnek mindenkit, hogy megbízható hírforrásokból tájékozódjanak, ne a Becalihoz hasonló, önjelölt „járványszakértőknek” higgyenek.

Egyébként Románia éppen az elbaltázott oltási kampány és a rengeteg megveszekedett oltásellenes miatt távol áll attól, amit Angliában megléptek, ahol a beoltottak óriási aránya miatt már a héten eltörlik az összes, koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozást.

Vagyis jön a teljes szabadság, amelyben mindenkinek az egyéni felelőssége a védekezés és a többiek megóvása, ha esetleg valamilyen légúti fertőzés jeleit észleli magán.

Ehhez képest Románia még mindig ott tart, hogy még az utcán is maszkban kell járni,

rendezvényeket pedig nem lehet szervezni.

Némi fényt jelent az alagút végén Nicolae Ciucă miniszterelnök szerdai bejelentése, amely szerint a járvány ötödik hulláma a végét járja, de még mindig nem mondott konkrét adatokat arról, hogy mikortól jönnek a lazítások, csak annyit lebegtetett meg, hogy hamarosan, és a kormány már dolgozik az intézkedéseken.

Egyelőre azonban még várni kell arra, hogy csökkenjen az intenzív osztályokon kezeltek száma, amely még mindig ezer fölötti. Márpedig Alexandru Rafila egészségügyi miniszter elmondta, hogy az első enyhítések akkor jönnek, ha 900 alá – vagyis a rendelkezésre álló ágyak kevesebb mint felére – csökken az intenzív osztályon ápoltak száma.

Hirdetés