Szabadság: van még olyan intézmény, ahol a kormány nem tette kötelezővé a védettségi igazolványt

Az igazságszolgáltatás a körülményekhez képest normálisan működik tovább.

Hirdetés

Hétfőtől hatályosak a koronavírus-járvány negyedik hullámának berobbanása miatt bevezetett újabb korlátozások, amelyek egyik legfőbb eleme, hogy szinte mindenhova csak védettségi igazolvánnyal lehet belépni.

Ugyanakkor mi is beszámoltunk róla, hogy akadnak furcsa kivételek – az utcáról nyíló élelmiszerboltok és patikák mellett a templomokba például továbbra is szabad a bejárás a zöldigazolvány nélkül is.

És a templomok mellett van még egy terület, ahol nem kötelező a védettségi: az igazságszolgáltatás.

A bírák és ügyészek tevékenységét felügyelő Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) vasárnap este közölte, hogy a bíróságok és ügyészségek tevékenysége a továbbiakban is ugyanúgy zajlik, mint eddig, vagyis nem kérnek védettségit.

A pénteken elfogadott kormányrendelet ugyanis az igazságszolgáltatásra nem vonatkozik, annak működését ugyanis egy másik rendelet szabályozza.

Hirdetés

Vagyis a perek és a büntetőeljárások ugyanúgy zajlanak, senki ne számítson arra, hogy ha nincs beoltva, akkor nem jönnek érte a hatóságok, hogy előállítsák az ügyészségre, ha valami miatt gyanúba keveredett.

Amúgy a beszámolók szerint akadnak olyanok, akik nem értették meg teljesen az új intézkedések lényegét, és azt hiszik: az oltatlanok egyáltalán nem mehetnek be az élelmiszerboltokba sem.

Ezért Kolozsváron több áruházban is kiürültek a polcok, mivel sokan otthon halmoztak fel készleteket.

Hirdetés