Statisztikailag nem boldog gyermeknap: 1930 óta nem született ilyen kevés baba Romániában…

… ha Ön szemtelenül fiatalon akar nyugdíjba menni, legyen karrierszekus… és Marcel Ciolacu szerint semmi szükség az elnökválasztásra.

Hirdetés

Statisztikailag nem boldog gyermeknap: 1930 óta nem született ilyen kevés baba Romániában

Ha június elseje itt van már a kamrában, akkor megjöttek az Országos Statisztikai Intézet adatai arról, hogy is áll Románia a jövő munkaerejét tekintve, vagyis hány gyermek született az elmúlt évben. És ne tessék hátradőlni, az adatok nem túl szívderítőek.

Tessék: 2024 elején Romániában 3,79 millió gyermek élt (0 és 18 év közöttiekről van szó), ez pedig 80 700 gyermekkel kevesebb, mint 2022 elején.

A tavalyi anyakönyvi bejegyzések összesítése és központosítása után az az eredmény jött ki, hogyy 2023-ban összesen 155 430 gyermeket anyakönyveztettek az országban. Ez pedig elég szomorú adat, ugyanis a statisztikusok azt is kiderítették, hogy 1930 óta (nem számolva az 1941 és 1945 közötti éveket, mert az akkori adatok elvesztek) nem született ilyen kevés gyermek egy év leforgása alatt.

Ha a fejlesztési régiónkénti eloszlást nézzük, várható módon az északnyugati és központi régiókban magasabb (8, illetve 7,7 élve született csecsemő 1000 lakosonként), míg a délkeleti és délnyugati régiókban alacsonyabb (6,4, illetve 6,3 élve született csecsemő 1000 lakosonként) a születési ráta.

Az illetékesek a beiskolázási arányra vonatkozóan is mértek egy szomorút: kiderült, hogy tavaly az iskoláskorú gyermekek csupán 70,3 százaléka járt is valamelyik oktatási intézménybe.

Ha elgondolkodunk a fenti számokon, az jut eszünkbe, hogy tulajdonképpen nincs itt semmi látnivaló: Románia is követi az általános európai népességfogyási trendet. Pedig Európa e tekintetben tényleg nem követendő példa.

Ha Ön szemtelenül fiatalon akar nyugdíjba menni, legyen karrierszekus

Nem vicc. Az átlagember, ugye, iskolába jár, aztán egyetemre (vagy nem), dolgozik, fizeti a hitelrészleteket és időnként elgondolkodik azon, vajon nyugdíjba mehet-e, ha eléri a korhatárt, olyan 65 évesen.

Ha viszont az ember karrierszekus (értsd, a SRI oszlopos tagja), akkor ilyeneken nem kell főnie a fejének. Itt van a legfrissebb példa: van ez a Bizadea Romeo-Cristian nevű polgártárs, a SRI egyik vezető beosztású funkcionáriusa, akinek a nyugdíjaztatási rendeletét Klaus Ionopotchivanoc Iohannis álkisebbségi államelnök éppen pénteken firkantotta alá. A jóember 1976-ban született, tehát idén 45 évet tölt. És június elsejétől kezdve boldog nyugdíjas.

Persze, nem most kezdte az altábornagy úr: 2001-ben lépett be a szervekhez, konkrétan a kémelhárításhoz. Szépen lépegetett felfele a ranglétrán, míg elfoglalta a SRI igazgatójának kabinetfőnöki székét, ahonnan épp nyugdíjba vonult.

Emellett egyetemi előadó is a bukaresti rendőrakadémián. Arról nem szól a hír, hogy onnan is nyugdíjba vonult volna. Persze, értjük mi, nehéz a hírszerző munka (az ide vágó speciális munkajogi paragrafusokat is értjük), de az öntőké, a traktoristáké meg az ügyvédeké is nehéz, a kisvállalkozókéról nem is beszélve. És azzal sem nyugtathatjuk magunkat, hogy nem baj, eggyel kevesebb szekus van a pályán. Hiszen ez a villámgyorsan felívelő (és irtó gyorsan végigjárható) karrierlehetőség mindig vonzani fogja az utánpótlást. Amíg a törvény megengedi.

Marcel Ciolacu szerint semmi szükség az elnökválasztásra

Hirdetés

Nos, nem, Ciolacu úr nem bolondult meg. Csak reagált az INSCOP friss közvélemény-kutatására, amelynek eredményeit csütörtökön tették közzé. Eszerint, ha a következő vasárnap lenne az elnökválasztás, Mircea Geoană NATO-főtitkárhelyettes nyerne az első fordulóban (23,7%), Ciolacu úr lenne a második (18,2%), George Simion a harmadik (13,5%), Diana Șoșoacă a negyedik (12,5%), az utolsó helyen pedig (várható módon) Nicolae Ciucă kullogna 11,5%-kal.

A második fordulóra vonatkozóan az jött ki, hogy Geoană flottul megverné bármelyik ellenfelét. Na, és ez az információ késztette Ciolacu mestert megszólalásra, mert hogy ezt nem lehet fricska nélkül tűrni.

És íme, ezt a fricskát pattintotta a miniszterelnök úr a konkurencia irányába, mint egy égő cigicsikket:

„Szerintem, ha így áll a dolog, ne is szervezzünk választást, semmi értelme. Csinálunk egy felmérést, megnézzük, ki jön ki győztesnek és kész.”

Értjük mi az iróniát, de azért nem ártana Ciolacu úrnak elgondolkoznia az oddsokon. Ugyanis Geoană úr sokat fejlődött azóta, hogy a 2009-es elnökválasztás végén (amikor azt hitte, győzött, de nem, mert Traian Băsescu nyert) kimondta a híres-hírhedt mondatot: Mihaela, szerelmem!

 

 

Hirdetés