Sorra telnek meg a covidos kórházak, miközben az emberek egyre kevésbé veszik komolyan a járványszabályokat

A hatóságok szigorú ellenőrzéseket helyeztek kilátásba, főleg hétvégenként, így állítanák meg a koronavírus terjedését.

Hirdetés

Láthattuk, hogy immár három egymást követő napon is háromszáz fölötti napi esetszámot jelentett a stratégiai kommunikációs csoport, ami aggasztja a járvány megállításáért felelős szakembereket. Amióta megjelent a vírus Romániában nem volt példa arra, hogy a covidos kórházak kitegyék a „megtelt” táblát, azaz ne tudjanak több pácienst fogadni, de most ez a helyzet állt elő két fővárosi kórházban. Jászvásáron (Iașiban) is kongatják a vészharangot, ahol már csak nyolc ágyat tudnak biztosítani az új fertőzötteknek. Egyre több kórházigazgató figyelmeztet arra, hogy az utóbbi időszakban hirtelen túlterheltté vált a rendszer, és olyan nagy számban érkeznek az új betegek, hogy arra a szükségállapot idején sem volt példa.

Raed Arafat belügyi államtitkár, az országos katasztrófavédelem vezetője a növekedési trend kapcsán elmondta, amíg korábban a tesztek 2 százaléka lett pozitív, most már 3 százaléknál tartunk, de volt olyan nap is, amikor meghaladtuk az 5 százalékot. A halálozási számok is egyre csak növekednek. A szakember azért aggódik, mert főleg hétvégenként a szórakozóhelyek, teraszok megtelnek emberekkel, akik nem tartják be a járványszabályokat. Éppen ezért szigorú ellenőrzéseket fognak tartani, hogy betartassák az előírásokat.

A 150-200 napi esetszám elfogadható lenne, de a 300 túl sok, mondta Arafat, majd kritikával illette azokat az orvosokat, akik nyilvánosan alábecsülik a vírus veszélyességét, miközben a helyzet aggasztóbb, mint egy hónappal ezelőtt.

Hirdetés