Sorra látogatják Romániát a moldovai politikusok, egy-egy szuri erejéig

A Pruton túli országban hiánycikk az oltás. Is. De megoldják.

Hirdetés

Igencsak népszerű célponttá vált egyes moldovai politikusok körében Románia a koronavírus-járvány nyomán.

Igaz, nem az ország természeti szépségeit megcsodálni jönnek, hanem oltakozni.

A Pruton túli országban ugyanis még az EU-tagállamoknál is kevesebb a vakcina, alapvetően csupán könyöradományként kaptak egy-egy szállítmányt a soft powert és a befolyást ezen az úton építeni akaró Romániától, az EU-tól, az Egyesült Államoktól és az Egészségügyi Világszervezet Covax elnevezésű programján keresztül.

Ráadásul ott jóval később kezdődött az oltási kampány, amelynek első szakaszában ott is az orvosokat oltják.

Mivel azonban számos moldovai román állampolgársággal is rendelkezik – köztük a politikusok is -, kihasználják, hogy ebbéli minőségükben oltáshoz juthatnak.

Így aztán sokan járnak át a szomszédos román megyékbe fölvenni az oltást.

Így tett Monica Babuc, a Demokrata Párt képviselője is, aki Jászvásáron kapta meg a vakcinát a férjével együtt.

Nem tudni, hogy az élmény vagy az oltás hatására, de pátoszrohamot kapott, az eseményről ugyanis úgy számolt be, hogy mindez „a nagy és dicsőséges román nép” jóvoltából történhetett meg.

Ugyanott oltatta be magát Iurie Reniță, Moldova volt bukaresti nagykövete, jelenleg a DA Platform képviselője, valamint Andrian Candu, a moldovai parlament colt elnöke is, aki minden honfitársát arra buzdította, hogy regisztráljon oltásra Romániában.

Hirdetés

Hogy romániai lakcím nélkül hogyan lehet regisztrálni, ez jó kérdés, bár előfordulhat, hogy van is romániai lakcímük. Még azon sem csodálkoznánk, ha hivatalosan a fél chișinăui parlament ugyanabban a másfél szobás jászvásári panellakásban lakna – legalábbis volt már rá példa, hogy román állampolgárságú moldovaiak százai jelentkeztek be ugyanarra a romániai címre.

Egyébként a jelek szerint bőven jut nekik oltás, mivel a Romániában élő román állampolgárok egyelőre mérsékelt érdeklődést tanúsítanak az oltakozás iránt.

Legalábbis ez derül ki a Vaccin.live összesítése szerint, amelyben az tekinthető meg, hogy mely megyében mekkora az oltásra regisztráltak aránya a megye lakosságához mérten.

Az listán, amelynek összeállításakor azt nem vették figyelembe, hogy hányan kapták már meg az oltást, Erdély az éllovas a régiók között, a megyék rangsorában pedig Kolozs megye áll az élen 7,96 százalékos aránnyal, a második a Bukarestet körülölelő Ilfov megye 6,81 százalékkal, míg a dobogó harmadik foka a 4,91 százalékos Maros megyének jutott.

A többi, jelentős számú magyar lakta erdélyi és partiumi megye viszont nem nagyon tolong.

A középmezőnyben ott van Szatmár (3,38) és Hargita (3), de Bihar (2,42) és Kovászna (2,09) már a kullogók között kapott helyet.

És akkor az egyik legfertőzöttebbnek számító Temes megyéről még nem is beszéltünk, amely nagyon-nagyon a sor végén kullog, akárcsak az utolsó előtti Arad megye.

Hirdetés