Sokba kerül a védelem: az áram drágulása miatt a deveselui rakétapajzsot működtető amerikaiaknak is többet kell fizetniük

Nem csak az egyszerű polgároknak kell mélyebben a zsebükbe nyúlniuk: az európai rakétavédelmi rendszer üzemeltetésébe is beleszól az energiahordozók árának növekedése.

Hirdetés

Köztudott, hogy egy katonai létesítmény fenntartása és üzemeltetése nem kevés pénzbe kerül, de az is köztudott, hogy azért az országok általában nem szokták sajnálni a pénzt az ilyesmire.

Különösen igaz ez az Egyesült Államokra, amely a világ legerősebb haderejével rendelkezik.

Azonban az, ami most az európai energiaár-növekedések miatt Romániában zajlik, még az amerikaiakat is meghökkentette.

Mi több, arra kényszerítette őket, hogy még többet fizessenek a romániai katonai infrastruktúra működtetéséért.

Történt ugyanis, hogy a dél-romániai Deveselu katonai támaszpontjára telepített amerikai rakétatámaszpont – amely a NATO európai rakétapajzsának egyik eleme – levelet kapott az áramszolgáltatójától, amelyben az drasztikus áremelésről értesítette az amerikaiakat.

A román támaszponton belül működő amerikai rakétabázist a nápolyi székhelyű Naval Facilities Engineering Systems Command Europe Africa Central (NAVFAC EURAFCENT) működteti, ez kötötte meg a szerződést még tavaly a brassói ICCO Energ Kft-vel.

Az amerikaiak ugyan közbeszerzési eljárást írtak ki az áramszolgáltató kiválasztására, de arra az ICCO-n kívül senki nem jelentkezett, így végül vele kötöttek szerződést.

És hogy mennyibe kerül egy amerikai rakétatámaszpont árammal történő ellátása?

Nos, a 2021 július elseje és 2022 december 31-e között érvényes szerződés értelmében megawattóránként 374,50 lejről szóló szerződést kötöttek,

ami összesen nagyjából 13,8 millió lejt (vagyis 3,4 millió dollárt) jelent.

Ez már csak azért is kedvező, mert a Romániában állomásozó amerikai erők mentesülnek az áfa és a jövedéki adók befizetése alól.

A támaszpont működtetői számára azonban ekkor következett a fekete leves, amint az az amerikai kormányzatnak küldött jelentésből is kiderül.

Eszerint nem sokkal a szerződés megkötése után ütött be az energiaár-robbanás, ami több mint 336 százalékos áremelkedést hozott: októberre 374,50 lejről 885,13 lejre nőtt a megawattonkénti ár.

Az ICCO novemberben sajnálkozó hangnemű levélben értesítette az amerikaiakat, hogy a továbbiakban lehetetlen az addigi áron szolgáltatni az áramot, mivel az csődbe döntené a céget, emiatt pedig azonnal le is állna az áramszolgáltatás. Ezért januártól közel 900 lejes megawattóránkénti árról szóló szerződést kínált.

Hirdetés

A támaszpont működtetői nehéz helyzetbe kerültek, hiszen ha a szolgáltató tényleg lehúzta volna a rolót, akkor ugyan nem maradtak volna szolgáltató nélkül, de bekerültek volna a szabadpiaci fogyasztók közé, ott viszont

akár az eredeti ár ötszörösét is a nyakukba sózta volna az az egyetemes szolgáltató, amelyhez besorolták volna őket.

A deveselui bázist működtető illetékesek szerint a jelenlegi energiapiaci helyzetben nem vagy csak nagyon nehezen tudtak volna új, megfelelő szolgáltatót találni, ami azzal fenyegetett volna, hogy szüneteltetni kellett volna a támaszpont működését, ez viszont hátrányosan érintette volna a Romániában szolgáló amerikai erőket.

Ez pedig már az amerikai katonai illetékesek szerint komoly veszélybe sodorta volna a nemzetközi biztonságot és a deveselui amerikai missziót.

Ezért arra kérték a washingtoni kormányzati illetékeseket, hogy hozzák meg az ügyben a legjobbnak tűnő döntést, vagyis amíg nem tudnak több jelentkezőt felhajtani egy újabb közbeszerzési eljárásra, addig fogadják el a szerződésmódosítást.

Az amerikai illetékesek pedig elfogadták a javaslatot, így a szerződés értelmében 11,37 millió lejjel többet, vagyis 25,21 millió lejt (6,16 millió dollárt) kell fizetniük az elégedett szolgáltatónak.

Hát így győzte le az amerikai hadsereget Romániában az áram árának növekedése.

 

 

 

 

Hirdetés