Sírjunk vagy örüljünk? A diákok körében nőtt, a pedagógusok között csökkent az új fertőzöttek száma (FRISSÍTVE)

Az oktatási tárca összesítette az előző heti „termés” adatait.

Hirdetés

FRISSÍTÉS

Közben az oktatási miniszter azt is kibökte, mi lehet az oka annak, hogy ilyen kevés fertőzött diák van az iskolákban: alig tesztelik őket. Az iskolák rendelkezésére 1 850 000 antigén gyorsteszt áll, ebből ugyanakkor a jelenléti oktatás csaknem másfél hónapja alatt mindösszesen 19 ezret használtak fel, a szülők ugyanis az esetek zömében nem egyeznek bele a tesztelésbe. Az ok egyszerű: a mintavétel sokak szerint invazív, hiszen az orrból vagy garatból vett kenet kell hozzá. Az oktatási miniszter így újra elmondta, amit korábban már többször említett: non-invazív gyorstesztekre lenne szükség a meglévők helyett, például olyanokra, amelyek nyálból is képesek kimutatni, hogy valakit megfertőzött-e a korona, erről már többször beszélt az egészségügyi miniszterrel is. Szóval megint megvettünk egy rakás valamit, ami nem jó, úgyhogy másmilyen valamit kell vennünk helyette. Ismerős? Különben Andreea Moldovan oktatásügyi államtitkár már hétfőn megkongatta a vészharangot: ő is felhívta a figyelmet arra, hogy az előírásokkal ellentétben alig tesztelnek az iskolákban, így a vírus kedvére terjedhet, mire egy-egy esetben rájönnek, hogy baj van.

Felemás adatokat produkált a koronavírus-fertőzések száma az ország iskoláiban az elmúlt héten: miközben a diákok körében több fertőzöttet találtak, mint az előző héten, a pedagógusok körében valamelyest csökkent az új fertőzöttek száma.

Az oktatási tárca hétfőn este tette közzé a heti mérleget, amely szerint március 15. és 22. között 211 diák szervezetében mutatták ki a koronavírust – ez napi 26 fős átlagot jelent, míg a pedagógusok között 279 fertőzöttet találtak, ami napi átlag 35 esetet jelent.

Mindezek nyomán 304 osztályban vagy csoportban kellett felfüggeszteni a jelenléti oktatást.

Az előző héten 181 diák és 321 pedagógus szervezetében mutatták ki a kórokozót, és 216 osztályban kellett felfüggeszteni a jelenléti oktatást.

Hirdetés

Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter továbbra is azt mondja: az iskola nem veszélyesebb, mint bármely más foglalatosság, ennek megalapozására egy Reuters-felmérést lobogtatott, amely szerint az online oktatásban résztvevő diákok körben nagyobb a fertőzési arány, mint azok körében, akik iskolába járnak.

A tárcavezető következetesen azt vallja, hogy az iskolákban jobban betartják a koronavírus elleni óvintézkedéseket, mint máshol, így az oktatás nem hogy nem betegít meg, hanem épp hogy megtanít arra, hogyan védekezzenek a diákok a fertőzése ellen.

Ez mind szépen hangzik.

Egy dolog viszont továbbra is biztos: a vírus még mindig jelen van, és fertőz.

Hirdetés