Sikerült ma rekordot dönteni az egy nap alatt beoltott személyek számával – De meddig tartható ez a ritmus?

A hatóságok szerint nem igaz, hogy döcögne az oltási kampány, az online oltási platformon viszont nincs nagy tolongás.

Hirdetés

Bár kedden először fordult elő, hogy több volt a szabad időpont, mint ahány érdeklődő a várólistákon, a román hatóságok nem aggódnak amiatt, hogy egyre kevesebb személy mutat hajlandóságot az oltakozásra.

Valeriu Gheorghiță, az oltáskampány koordinátora meglepő optimizmussal látja a helyzetet, mivel az egy nap alatt beoltottak száma 50 ezerről 80 ezerre nőtt.

Kedd délelőtt még azt hitte, hogy estig meghaladjuk a napi 90 ezret is, ez azonban nem történt meg – 88 884-nél állt le a számláló, ami így is rekordnak számít.

Ismét bővítik az előjegyzési lehetőségeket, főleg azokra gondolva, akik nem tudnak az oltási platformhoz hozzáférni: lehet telefonon vagy személyesen is időpontért jelentkezni a kiválasztott oltóközpontnál, szerdától pedig beüzemelnek a mobil oltóközpontok is. Továbbá hamarosan a non-COVID kórházakban fekvő betegek is kérhetik, hogy oltsák be őket. A cégek is kialakíthatnak egyéni oltóközpontokat az alkalmazottaik és családtagjaik immunizálására. Érkezik az újabb adag Pfizer-BioNTech, így 72-ről 84-re növelték az egy nap alatt beoltható személyek számát.

Hirdetés

Ezen intézkedéseknek köszönhetően naponta akár 140 ezer embert is be tudnak majd oltani – persze, ha lesz elég jelentkező. Ugyanis az online platformok arról tanúskodnak, hogy nem rohamozzák meg az oltóközpontokat, egyes megyékben még a Pfizer sem kelendő.

Kolozs megyében viszont jól halad az oltás: a napokban közölték, hogy a lakosság több mint 30 százalékát már immunizálták. Gőzerővel zajlik az ágyhoz kötöttek oltása is, egyetlen mozgócsapat több mint ezer személyt oltott már be, és nem csökken az érdeklődés a lehetőség iránt. Azok kérhetik a mobil oltóközpontokat házhoz, akik kitöltenek egy kérvényt, amihez csatolják a mozgásképtelenséget igazoló orvosi bizonyítványt. Jelentkezni a 0372280499 telefonszámon lehet.

Hirdetés