Minden feltűnés nélkül megúszhatják a lopást a plagizátorok, ha önként lemondanak doktori címükről

A normális esetben tekintélyt parancsoló doktori titulus teljes kiüresítési kísérlete zajlik a szemünk előtt – mindez elsősorban a kormányfő plágiumügyének elkenéséért.

Hirdetés

A plágiumügyek elemzéséért felelős állami intézmény, az Egyetemi Címeket és Okleveleket Tanúsító Országos Tanács (CNATDCU) bedarálása mellett, a közvitára bocsátott Képzett Románia oktatási stratégia keretében úgy tűnik, gondoskodnak arról is, hogy a plagizátorok gond nélkül megússzák a lopást.

A 73-as számú cikkely lehetővé teszi, hogy a tudományos munkájuk írásakor másoláson ért plagizátorok önként és büntetlenül lemondhassanak doktori fokozatukról, ugyanakkor a kibocsátó felsőoktatási intézményeket arra kötelezi, hogy ilyen esetekben vonják vissza a fokozatot. Az igénylő vissza kell szolgáltassa a diplomát, és közzé kell tennie a Hivatalos Közlönyben, hogy lemond róla – még csak meg sem kell indokolja a döntését, és persze arról szó sincs, hogy vissza kell fizesse a doktori címnek köszönhetően felvett jutalékokat.

Joggal merülhet fel a gyanú, hogy a plagizátoroknak kedvező cikkelyeket Nicolae Ciucă miniszterelnök kedvéért csempészték bele az oktatási reformtervbe, miután a plágiumvadász Emilia Șercan újságíró az év elején rávilágított, hogy 2003-as doktori disszertációjának egyharmada forrásmegjelölés nélkül átvett szöveg. Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter nemes egyszerűséggel elzárkózik az erről szóló vitától, mondván nem akarja összekeverni a kormány tagjaként képviselt álláspontját mindazzal, amit a Képzett Románia keretében törvénybe iktatnak.

Nicolae Ciucă kormányfő tehát minden támogatást megkap kormánya szakminiszterétől, hogy feltűnés nélkül elsimítsa a plágiumvádakat, ahogy annak idején Victor Ponta is. Korábban elérte, hogy bírósági határozattal állítsa le az oktatási minisztérium vizsgálatát. A CNATDCU megszűnésével az egyedüli intézmény, mely vizsgálatot indíthat, a I. Károly (Carol I.) Nemzeti Honvédelmi Egyetem. Ennek rektora Nicolae Ciucă kabinetfőnöke volt, így egy esetleges vizsgálat eredménye nem okozhat nagy meglepetést.

Hirdetés