Illusztráció / Pixabay

Se sport, se egészséges táplálkozás: lehangoló képet fest életvitelünkről a statisztika

Ez is egy lehetséges magyarázat arra, hogy miért teríti le a romániai lakosságot (is) ez a fránya vírus.

Hirdetés

Hetvenhárom évvel ezelőtt, április 7-én kezdte meg működését az ENSZ intézményeként az Egészségügyi Világszervezet, ennek apropóján ezen a napon ünnepeljük az Egészségügyi Világnapot. Igaz, a koronavírus-járvány miatt az utóbbi egy évben minden e téma körül forgott, így akár az egész évet az egészségügy világévének kiálthatnánk ki.

De mit tesz meg a romániai lakosság annak érdekében, hogy megőrizze az egészségét?

Az Országos Statisztikai Intézet legfrissebb – a világnap alkalmából közzétett – adatai lehangoló választ adnak erre a kérdésre.

A 15 év feletti lakosság mindössze 11,6%-a sportol heti rendszerességgel, és 8,4% követ egészséges étrendet. A diétázók 71,1%-a kevesebb sót fogyaszt, 62,2%-a zsírszegény ételeket eszik, 51,2% a cukorfogyasztást vette vissza, míg 24,5% az elfogyasztott kalóriák számolásával őrzi meg egészségét.

Az talán nem túl meglepő, hogy a nők jobban odafigyelnek az étkezésükre (9,8%), mint a férfiak (6,8%).

A falun élő lakosság számára fontosabb a sószegény étrend (72,8%), mint a városokban élőknek (69,9%), míg a városi lakosság inkább a bevitt kalóriákat és a cukrot számolja.

A teljes lakosságot tekintve (leszámítva a csecsemőket) 99,4% fogyaszt gyümölcsöt, 26,5%-uk napi rendszerességgel. Ebben is a nők járnak élnek (29,8%), a férfiak 23,1%-ával szemben. A zöldségfogyasztás is hasonló mértékű, a különbség inkább a napi szintű fogyasztásban figyelhető meg (a teljes lakosság 18,4%-a eszik rendszeresen zöldséget). A városi lakosság mindkét élelmet gyakrabban eszi, mint a falun élők.

Bár a diétázásban a nők teljesítenek jobban, a gyaloglásban a férfiak:

az adatok alapján 11,1%-uk gyalogol naponta legalább két órát (a nők 8,2%-ával szemben). A 6 év feletti lakosság 17,6%-a használ biciklit, rollert, gördeszkát vagy hasonló közlekedési eszközt. A mérleg a férfiak javára billen 24,5%-kal (a nők 13,4%-val szemben), ugyanakkor a vidéki lakosság ebben megelőzi a városiakat.

Hirdetés

A sportot űzők arányát az 5 éven felüli gyerekek (50,2%), illetve a 15 és 24 év közötti fiatalok (20,5%) emelik, a kor előrehaladtával ugyanis egyre kevesebben iktatják be a mozgást az életükbe.

A születéskor várható élettartam szempontjából Románia (75,9 év) jóval az EU-s átlag alatt van, csak Lettország, Litvánia és Bulgária kullog mögöttünk. A nők átlagosan 5,5 évvel többet élnek, mint a férfiak, ezt a kutatók az életvitelben és a munkavégzésben megmutatkozó különbségekkel magyarázzák.

Romániában egy férfi átlagosan 72,5 évet él, míg egy nő 79,6-ot.

Az utóbbi néhány évtizedben az európai országokban a lakosság egészségi állapota jelentős mértékben javult, az idő előtti elhalálozások száma pedig jelentősen csökkent, így egyre hosszabb ideig élünk. Ez végső soron egy jó hír.

Hirdetés