Rosszul lett a fogdában a korrupció gyanúja miatt őrizetbe vett exminiszter

Sorina Pintea szeretne kórházba kerülni. Az ügyvédei pedig azt állítják: semmi sem igaz az ellene felhozott vádakból.

Hirdetés

Mentőt kellett hívni Sorina Pintea volt egészségügyi miniszterhez, akit vesztegetés elfogadásának gyanúja miatt még szombaton helyeztek 30 napos előzetes letartóztatásba.

A volt tárcavezető ugyanis rosszul lett, ezért az orvosok megvizsgálták. A jelek szerint azonban nem találták súlyosnak az állapotát, mert nem javasolták a kórházba utalását, csupán infúziót kapott.

Pintea azonban nagyon szeretne kikerülni a fogdából: ügyvédein keresztül azt kérte, hogy vigyék kórházba, mivel a fogdában romlott az állapota.

Ez elviekben még elő is fordulhatott, mivel Pintea korábban bejelentette: dermatomyositist diagnosztizáltak nála, ami ritka autoimmun betegség, melyet a bőr és az izmok gyulladása, illetve gyengesége jellemez.

Esetenként a tüdőt, a nyelőcsövet, a szívet is érintheti.

A volt miniszter ügyvédei egyébként vasárnap este közleményben próbálták tisztára mosni védencüket.

Ebben azt állítják: nem volt semmilyen tettenérés, az egészet megrendezték. Szerintük nem is született jegyzőkönyv a tettenérésről – ha már nem is volt ilyen –, Pintea nem kért és nem kapott senkitől vesztegetést, csupán „piszkos politikai játszmák” áldozata.

Az ügyvédek szerint ezt bizonyítja az az atipikus eljárás is, hogy a feljelentőnek megengedték: talákozzon Pintea fiával, hogy elmondja neki az igazságot, vagyis azt, hogy a pénzt valójában nem az édesanyja kérte, és nem is ő kapta.

Hirdetés

Pintea fia ugyanis a hétvégén azt állította: Liviu Pop szociáldemokrata szenátor, volt oktatási miniszter szombaton reggel felhívta, és arra kérte, találkozzon valakivel.

A férfi, akivel egy pizzázóban találkozott – ő volt az, aki állítólag a kenőpénzt vitte édesanyjának – azt állította: korábban négy részletben már adott kenőpénzt Liviu Popnak.

Pop tagadja, hogy pénzt kapott volna, és pert ígér Pintea fia ellen.

Az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) szerint Pinteát pénteken tetten érték, amint a nagybányai sürgősségi kórház vezetőjeként csúszópénzt fogadott el egy új sebészeti részleg megépítésével és felszerelésével kapcsolatos közbeszerzési ügy keretében, konkrétan a szerződés értékének a 7 százalékára tartott igényt.

Időközben az is kiderült, hogy a Hospital Technical Solutions nevű bukaresti cégről van szó, amely egy 2,3 millió lejes szerződést kötött a Constantin Opriș sürgősségi kórházzal, melyet Pintea vezet.

A DNA szerint a volt miniszter első körben 10 ezer eurót tett zsebre 2019 decemberében, tehát Sorina Pintea hazaköltözése után azonnal elkezdte a gyűjtögetést. A második részletnek – 120 ezer lejnek – viszont már nem örülhetett, mert az ügyészek pénteken rajtaütést szerveztek az irodájában.

Hirdetés