fotó: Goople Maps

Rosszul kezdődött a közösségi tesztelés Bihar megyében, a romák nem engedték a mintavételt

Nem volt mit tenni: Réven karantén alá helyezték az ötszáz fős közösséget.

Hirdetés

Bihar megyében jelentették be korábban a közegészségügyi hatóságok, hogy az országban először ott alkalmazzák a közösségi szűrést, amellyel sokkal gyorsabban és hatékonyabban lehet azonosítani egy csoporton belül a koronavírus-fertőzötteket (ebben a cikkünkben olvashat részletesen a módszerről).

Közösségi ellenállásra azonban valószínűleg nem számítottak, pedig a Nagyvárad és a Királyhágó között fekvő Réven éppen ezzel szembesültek. A mintegy ötszáz fős révi roma közösségben több személyt – köztük a cigányvajdát – kórházban ápolnak koronavírus-fertőzéssel, így a hatóságok úgy gondolták, hogy a roma csoporton alkalmazzák a közösségi tesztelés módszerét.

A helyszínen felállítottak két sátrat, nagyváradi és élesdi egészségügyi szakemberek pedig csütörtökön Révre utaztak, hogy begyűjtsék az orrváladék- és nyálmintákat.

Csakhogy az emberek nem voltak hajlandók mintát adni. Hiába győzködték őket a fehér köpenyesek és a helyi hangadók is, hogy fájdalommentes, gyors és ingyenes műveletről van szó, ami a javukat szolgálja, a révi roma közösség tagjai megtagadták az együttműködést, mondván, hogy nincs szükségük ilyesmire, mivel ők egészségesek.

Hirdetés

Emiatt most az egész közösséget karantén alá helyezték, csendőri őrizettel. Nincs mit tenni, nem lehet kényszeríteni őket, nem lehet erőszakkal jót tenni velük – mondja Dorel Cosma révi polgármester. Viszont így muszáj elszigetelve tartani az egész közösséget, ami rengeteg pénzbe kerül, mivel a hatóságoknak élelmiszert kell biztosítaniuk a karanténtérségben élőknek.

Az egészségügyi hatóságok azt remélik, hogy a romák meggondolják magukat és végül beleegyeznek, hogy leteszteljék őket.

Hirdetés