Bihar megyében megmutatták, hogy lehet sokkal hatékonyabban tesztelni a koronagyanús embereket

A módszert Izraelben egy ideje már sikerrel alkalmazzák.

Hirdetés

Úgynevezett közösségi teszteléssel szűrik ki sokkal hatékonyabban a koronavírus-fertőzötteket Bihar megyében. A megyei közegészségügyi hatóság közlése szerint a módszer lényege, hogy egyetlen teszten egy egész csoport mintáját futtatják le. Ha a teszt negatív, az azt jelenti, hogy a csoportban senki sem fertőzött, ha pozitív, addig szűkítik a csoportot (pl. 64, 32, 16, 8, 4, 2), amíg meg nem lesznek a tényleges fertőzöttek.

Ezzel a módszerrel nemcsak gyorsabban jutnak eredményre, de teszteket is spórolnak.

Az új módszert most a jelenleg karanténban lévő 1380 ember esetében is bevetik. A Bihar megyei közegészségügyi hatóság emlékeztetett, hogy bár a szabályzat nem írja elő, hogy a tünetmentes karanténban lévő egyéneket kötelező lenne letesztelni, náluk még egy ember sem hagyta el a karantént úgy, hogy előtte ne tesztelték volna le az új vírusra.

A közösségi tesztelés módszerét egy ideje már sikerrel alkalmazzák a Covid-19 betegség vonatkozásában Izraelben, de más fertőző betegségek esetében már világszerte bevetették korábban.

A nagyváradi városháza ugyanakkor egy fontos megelőző intézkedést is bejelentett: hétfőtől az utcán és a munkahelyeken is hőmérőkkel fogják vizsgálni az embereket, a koronavírus-fertőzés egyik jellemző tünete ugyanis a láz. A városháza 2000 infravörös hőmérőt szerzett be, ezek egy részét ingyen bocsátják a cégek rendelkezésére, hogy biztonságosabb körülmények között folytathassák a munkát, és ne álljon le teljesen a termelés a járvány dacára sem.

Hirdetés