Rossz hírt kaptak ma azok, akik még hittek az idei drasztikus nyugdíjemelésben

Szavazatvadászat ide vagy oda, az alkotmánybíróság csak a jövő év elején hajlandó foglalkozni a sokat vitatott témával.

Hirdetés

Egy hónappal ezelőtt még úgy tűnt, a Szociáldemokrata Párt (PSD) fel tudja tűzni a kampányzászlóra a 40 százalékos nyugdíjemelést, ezt azonban most már el lehet felejteni:

az alkotmánybíróság úgy döntött, a jövő év elejére halasztja a döntést

a járandóság megemelésével kapcsolatos kérdésben.

Legutóbb ott tartottunk, hogy a parlament szeptember 22-én törölte a kormányrendeletből a 14 százalékos nyugdíjemelést előirányzó cikkelyt – nem volt nehéz, a többségben lévő PSD-sek és az RMDSZ is erre szavazott – így maradt volna a 40 százalékos jövedelem-növekedés.

Csak hát az állandóan pénzhiányra hivatkozó Orban-kormány azonnal lépett, és tette, amit lehetett:

az alkotmánybírósághoz fordult,a talárosok azonban ma bejelentették, leghamarabb január 13-án lesz kedvük ezzel foglalkozni.

Hirdetés

Az egyértelműen szavazatvadászatról szóló kezdeményezésről nyilván a PSD is pontosan tudta, hogy nem, vagy csak óriási anyagi áldozatok árán valósítható meg, de a lényeg – a kampányfaktor mellett – épp az volt, hogy lehetetlen helyzetbe hozzák a kisebbségi liberális kormányt.

Orbanék azonban egyértelművé tették, idén csak 14 százalékos emelés lehetséges, aztán a pénzügyi helyzet függvényében majd meglátják, mit lehet még összekaparni.

Hirdetés