Romániai egyetem is része lesz Soros György globális oktatási hálózatának

Az idős mumus Davosban jelentette be, hogy egymilliárd dollárt ad a liberális értékek hirdetésére.

Hirdetés

A bukaresti Politikatudományi és Közigazgatási Nemzeti Iskola (SNSPA) is meghívást kapott, hogy csatlakozzon ahhoz a nemzetközi egyetemi hálózathoz, amelynek létrehozását Soros György magyar származású amerikai milliárdos jelentette be csütörtökön Davosban, a Világgazdasági Fórumon.

A bukaresti állami felsőoktatási intézmény vezetése közölte: elfogadta a meghívást és úgy gondolja, hogy „a társadalomtudományok fejlődése fenntartható megoldásokkal szolgálhat a kihívásokra amelyekkel napjaink társadalma szembesül”. A SNSPA rektora Remus Pricopie volt oktatásügyi miniszter, oktatói között, oktatói között olyan neves román szakemberek vannak, mit Cristian Pîrvulescu, Adrian Miroiu, Alfred Bulai vagy Vintilă Mihăilescu.

Davosi bejelentése szerint Soros György Nyílt Társadalom Egyetemi Hálózat (OSUN) néven indít globális felsőoktatási és kutatási hálózatot, amelynek vezető intézményei a Közép-Európai Egyetem (CEU) és az amerikai Bard College lesznek. Soros egymilliárd dollárral támogatja a hálózat létrehozását.

Az OSUN célja az, hogy a liberális értékeket hirdesse és a nyílt társadalom létrehozását segítse az Egyesült Államokban, Oroszországban és Kínában tapasztalható autoritarizmus ellenében. Soros arról beszélt Davosban, hogy a remény az individuum autonómiájának megszilárdításában van, a kritikai gondolkodás és az akadémiai szabadság megerősítése révén, most, amikor veszélybe került a nyílt társadalom léte, ráadásul a klímaváltozás is súlyosbítja a helyzetet.

Hirdetés