Romániai cégek adataival vertek át kameruni csalók kereskedelmi társaságokat világszerte

Évek óta ügyködtek Románia területén, a DIICOT most felszámolta a bűnbandát.

Hirdetés

Huszonhat személyt hallgattak ki eddig a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyosztály (DIICOT) ügyészei Bukarestben egy kiterjedt internetes csalássorozat leleplezésének részeként.

A bűnbanda kameruniakból állt, akik 2017 óta ügyködtek Romániában, ez idő alatt pedig több mint egymillió dollárt csaltak ki amerikai, brit, szerb, török és tajvani cégek tucatjaitól.

Az átverés úgy működött, hogy a társaság tagjai hamis weboldalakat hoztak létre, majd az itt szereplő – de persze nem létező – árukat (faanyagot, gabonát, alumíniumot vagy maszkokat) emailes ajánlatokban felkínálták különböző cégeknek megvásárlásra. Több ilyen cég horogra akadt és visszajelzett, sőt a vételárat előre át is utalta a bűnözők bankszámlájára. Ezután az eladóknak természetesen nyomuk veszett és többé nem lehetett velük kapcsolatba lépni.

A csalók az interneten nem jelenlevő, így kevésbé leellenőrizhető romániai cégek adatait használták fel, például egy bákói kereskedelmi társaságét, amelynek a vezetőjét egy napon keresni kezdte több átvert társaság, hogy mikor küldi már az árut, amit tőle vásároltak.

Hirdetés

A kameruniak romániai bankautomatákból vették ki a befolyt pénzeket a bankszámlákról, amelyeket hamis francia papírokkal nyitottak. Még egy fiktív szállítmányozási céget is „létrehoztak”, amelynek nevében hamis csomagszámokat, szállítási útvonalakat és ütemterveket is küldtek áldozataiknak.

 

Hirdetés