Nem esett baja az alpesi gleccserszakadás közelében megszállt romániai családnak (FRISSÍTVE)

Brutális erővel zúdult a megolvadt gleccser jégtömbje és a magával sodort törmelék a magashegyi túrázókra. A katasztrófának nincsenek romániai áldozatai.

Hirdetés

Frissítés

A román külügyminisztérium hétfő délutáni tájékoztatása szerint biztonságban van az a romániai család, mely a természeti katasztrófa helyszínétől nem messze szállt meg. Eddig csak ezért nem lehetett őket elérni, mert a környéken nincs térerő, mobilhálózat vagy internet.

Korábban a külügyi tárca cáfolta a sajtóértesüléseket, miszerint román áldozatokat találtak. A G4Media kormányzati forrásokra hivatkozva ugyanis azt írta, hogy két román áldozat lehet.

Az elmúlt hétvége gyászos mérlege: míg Egyiptomban cápatámadás következtében halt meg egy román turista, addig Olaszországban egy alpesi gleccser okozott katasztrófát, melynek román(iai) áldozatai is lehetnek.

Az északkelet-olaszországi Dolomitok legmagasabb csúcsain, az Alpok királynőjeként emlegetett Marmolada-hegységben található jégtömeg az elmúlt években folyamatosan olvadt, a jelenlegi kánikula pedig felgyorsította a folyamatot (a Marmolada csúcsán a hőmérséklet meghaladta a 10 fokot az elmúlt napokban). Egy nagy jégtömb leszakadt a gleccserből, és a jeges törmelék a csúcsra vezető ösvényre zuhant, maga alá temetve a környéken lévő túrázókat.

Hirdetés

Az első jelentések még hat halottról és kilenc sérültről számoltak be, a mentőakciót viszont nehezítette, hogy fennállt a további gleccseromlás veszélye. Az alpesi mentőalakulatok 18 embert evakuáltak, akik a jég sújtotta terület felett tartózkodtak. A népszerű turistaútvonal elején lévő parkoló autói alapján próbálják beazonosítani a további lehetséges áldozatok és eltűntek számát, nemzetiségét.

Három olasz és egy cseh állampolgárt már beazonosítottak, egy nő és egy férfi személyazonossága még kérdéses. Az eltűntek között olaszok, németek, csehek és románok lehetnek – tájékoztattak a helyi hatóságok, akik számára a legnagyobb kihívást a jég- és sziklatörmelék által brutálisan szétzúzott áldozatok maradványainak egybegyűjtése jelenti, tekintettel a pusztítás mértékére és a további kockázatokra.

Hirdetés