Romániában mégiscsak ünnepnap lesz Trianon, igaz, Trianonban nem lesz ünnepnap Románia

Hiába akart Iohannis békülős puszit dobni a magyaroknak, az alkotmánybíróság bedugta a képbe a fenekét.

Hirdetés

Az alkotmánybíróság semmi kivetnivalót nem talált a trianoni békeszerződés aláírásának dátumát, június 4-ét ünnepnappá nyilvánító törvényben, hiába nyújtott be alkotmányossági óvást ellene Klaus Iohannis államfő (miután maga is belerúgott a magyarokba a ionopotchivanocos meséjével, szóval köszi).

Ezzel vélhetően magyar nyelvterületen új káromkodás született: hagyjon téged jóvá az alkotmánybíróság!

A törvényt a képviselőház döntőházként még május közepén szavazta meg, Iohannisnak csak ki kellett volna hirdetnie, ám a srác valószínűleg érezte, hogy a magyar szavazóknál kicsit felböffent a pacalcsorba, amikor azzal vádolta meg őket, hogy éppen Marcel Ciolacuval lopják Erdélyt, szóval inkább elküldte a cuccot az alkotmánybírósághoz felülvizsgálatra.

Arra hivatkozott, hogy a törvény sérti a hatalmi ágak szétválasztásának alkotmányos elvét, valamint a diszkrimináció tilalmát és a polgárok jogegyenlőségét garantáló előírást, és inkább politikai nyilatkozat, mintsem egy jogokat és kötelezettségeket meghatározó jogszabály.

Hirdetés

Az alkotmánybíróság azonban megalapozatlannak ítélte az elnöki óvást, és mivel a döntés megfellebbezhetetlen és kötelező érvényű, a törvény most már ki lesz hirdetve, ha kell, ha nem.

Jövőre készítheti az ünneplőjét!

Hirdetés