Romániában is felütötte a fejét a gyerekek körében terjedő súlyos májgyulladás

Az egészségügyi tárca egy esetről tud.

Hirdetés

A jelek szerint Romániában is felütötte a fejét az a súlyos májgyulladás-járvány, amelyre az Egészségügyi Világszervezet (WHO) néhány nappal ezelőtt figyelmeztetett, és amely elsősorban tíz év alatti kisgyerekek körében terjed.

Az egészségügyi minisztérium szerint egy fertőzöttről van szó:

egy ötéves kislányról, akit egy bukaresti kórházban kezelnek.

A WHO szerint eddig 169 esetről tudni 11 országban – ezek között ott van az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Hollandia, Spanyolország és Izrael is.

Alapvetően egy súlyos májgyulladást okozó adenovírus-fertőzésről van szó. AZ ilyen vírusok főleg légúti megbetegedésekért felelősek, azonban ha a fertőzött immunrendszere legyengült, a májat is megtámadhatják.

A mostani esetek azért keltették fel a szakemberek figyelmét, mert egészséges gyerekeknél is súlyos tüneteket okozhatnak.

A bukaresti egészségügyi minisztérium szerint ugyanakkor a még április 4-én kórházba került kislány szervezetében nem mutattak semmilyen aktív vírusos fertőzést, és autoimmun betegségeket sem.

A lány állapota stabil, folyamatosan kapja a szükséges gyógyszereket.

Korábban nem járt külföldön, és egyetlen, a WHO által jelentett fertőzöttel sem áll kapcsolatban.

Hirdetés

Alexandru Rafila egészségügyi miniszter kedden elmondta,

nem igazolt, hanem valószínű fertőzésről van szó

a WHO hivatalos meghatározása értelmében.

Ezt azzal indokolta, hogy még nem sikerült beazonosítani a megbetegedés okát.

Éppen ezért egyelőre még megelőző kampányt sem tudnak folytatni, mert nem tudni, mi ellen kellene meghirdetni a további megbetegedések megakadályozását célzó akciót, és amúgy is csupán egyetlen esetről van szó.

 

Hirdetés